Kula Kurtagića srušena, novi vlasnik pravi zgradu

Propuštena prilika da objekat dobije status spomenika kulture, jer to, navodno, nije traženo od Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 16:32h

Rijetko i vrijedno kulturno blago, kula Kurtagića, koja se nalazila u blizini centra Rožaja, srušena je proteklog vikenda.

Poznavaoci istorije objekta, za koji se pretpostavlja da datira iz vremena turske imperije, tvrde da ga je izgradio Suljaga Kurtagić, prije više od 150 godina.

Kula je prelazila u nasljedje njegovih potomaka a posljednji, njegov praunuk Bahudin, koji živi u Sarajevu, odlučio je da se otarasi dotrajale zgrade i prodao je kupcu iz Tutina, koji na njenom mjestu namjerava da izgradi modernu zgradu za stanovanje.

Prije više od deceniju i po u kuli je poslovao noćni klub ‘’Palermo’’

Dva sprata čuvene kule su bila izgradjena od kamenog zida debljine preko metar dok je posljednji bio od drveta obloženog čatmom.

Od turskog vremena do današnjih dana kula je preživjela velike mijene.

U ovom objektu je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije radila pošta, dok su dva sprata služila za stanovanje. Prije više od deceniju i po u kuli je poslovao noćni klub ‘’Palermo’’.

Od nadležnih nije bilo moguće dobiti komentar o rušenju starog zdanja, osim što se moglo saznati da je propuštena prilika da objekat dobije status spomenika kulture, jer to, navodno, nije traženo od Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Mogla je biti atrakcija za turiste

U Starim Rožajama kuće su uglavnom bile na dva sprata, prvi sprat od kamena ili drvenih greda, a gornji od čatme.

Sve su kuće bile pokrivene drvenim daskama-šindrom.

Da se očuvala arhitektura koju je Rožaje nekada imalo, bila bi turistička atrakcija.

"Na žalost veoma mali broj kuća je očuvan i izvršena je restauracija ne baš u stilu i izgledu koji je nekada bio, dok je veći dio prepušten zubu vremena, i pred našim očima nestaju objekti od izuzetne ljepote i kulturno-historijske vrijednosti, a koji bi njihovim očuvanjem upotpunilo turističku ponudu Rožaja", piše na blogu kulturni turizam Crne Gore.

Bonus video: