U Nikšiću otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli

Izložbu je u čast 150 godina od Teslinog rođenja pripremio beogradski Muzej koji nosi njegovo ime i koji je osnovan 1952. godine
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 08:01h

U organizaciji Matice srpske u Crnoj Gori u Crkveno-narodnom domu Sv. Vasilije Ostroški u Nikšiću otvorena je izložba "Teslin čudesni svijet elektriciteta" i "Tesla u Beogradu" koja će trajati do 12.aprila.

Izložbu je 2006. godine u čast 150 godina od Teslinog rođenja pripremio beogradski Muzej koji nosi njegovo ime i koji je osnovan 1952. godine.

Otvarajući izložbu prof.dr Nevenka Antović kazala je da su Nikšićani dobili priliku da postanu još "bliži čovjeku za koga mnogi kažu da je izumio 20 vijek, da je osvijetlio svijet, koji je u naslijeđe ostavio čistu istraživački misao i neprocjenjivo vrijedno djelo".

Kustos muzeja u Beogradu Ivana Zorić kazala je da Teslinu zaostavštinu čine arhivska građa, koja je najznačajnija i koja se sastoji od oko 160.000 listova, biblioteka i zbirka njegovih predmeta.

Teslin čudesni svijet elektriciteta predstavljen je panoima, modelima njegovih najznačajnijih pronalazaka, maketama centrale na Nijagari, laboratorijama u Kolorado Springsu i na Log Ajlendu i aviona sa vertikalnim polijetanjem.

Taj dio je bio najzanimljiviji za posjetioce. Nijesu samo najmlađi bili zainteresovani da drže neonke i provjere rad Teslinog transformatora.

To je jednako zanimljivo bilo i starijima. Veliku pažnju privukao je i indukcioni motor sa rotorom u obliku jajeta, popularno nazvan Kolumbovo jaje, i Teslin teledirigovani brod.

Izloženo je bilo i nekoliko diploma od 56 koliko je Tesla dobio od pojedinaca i institucija širom svijeta. Jedna od njih je diploma koju mu je uručio knjaz Danilo za nezavisnost Crne Gore.

Dva sigurno najznačajnija priznanja koja je Tesla dobio su jedinica magnetne indukcije koja je nazvana po njemu i upis njegove zaostavštine umeđunarodni registar UNESKA "Pamćenje svijeta", koji je najveći oblik zaštite kulturnih pokretnih dobara. Presedan je da je u ovaj registar uvršćena cjelokupna njegova arhiva.

Drugi dio postavke, koju je pripremio Bratislav Stojiljković, predstavlja retrospektivu Teslinog boravka u Beogradu 2.juna 1892. godine.

Posjetioci su bili zadovoljni onim što su vidjeli, pročitali, čuli, a organizatori su mogli da se pohvale da su "lekciju iz fizike" svi koji su sinoć bili u Crkveno-narodnom domu, uspješno savladali.

Galerija

Bonus video: