Od 300 budvanskih prosvjetara u Dubovici protestovalo njih 20

“Nažalost, pokazalo se da su sve tvrdnje koje smo izricali svih prethodnih mjeseci, tačne."
73 pregleda 0 komentar(a)
radnici, Foto: Vuk Lajović
radnici, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.04.2011. 18:00h

Iako u šest obrazovnih institucija na području budvanske opštine radi oko 300 radnika, od kojih polovina čeka na rješavanje stambenog pitanja, pozivu na protest održan na placu u naselju Dubovica gdje je predviđena izgradnja zgrada sa 148 stanova, nije se odazvalo ni 20 prosvjetara.

Nakon što su prvi protestni skup održali tačno prije mjesec i najavili nova okupljanja svakog prvog u mjesecu, na placu nije bilo građevinskih mašina, pa će prosvjetni radnici, koji na rješavanje stambenih pitanja čekaju deceniju i po, po svemu sudeći, morati da se naoružaju sa još strpljenja.

“Nažalost, pokazalo se da su sve tvrdnje koje smo izricali svih prethodnih mjeseci, tačne. Projektna dokumentacija nije gotova, građevinske dozvole nema, projekat nije završen, nemamo ni konkretne informacije za način finansiranja projekta, ništa konkretno ne znamo, a da ne pričamo o tome da nikakvih radova nema na placu.

Posebno je neobično što nam se niko od nadležnih u stambenoj zadruzi „Solidarno“, kojoj je povjeren ovaj projekat, a posebno direktor Zoran Stanišić, nije tokom minulog mjeseca obratio, a obećali su da će nam objasniti postoje li smetnje i do koga su”, poručio je okupljenima predsjednik sindikata Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“. Krsto Vuković.

"Izlazićemo svakog prvog u mjesecu"

Ni „Solidarno”, ni svi nadležni, dodao je, ne drže se obećanja koje su dali u novembru prošle godine, da bi izgradnja stanova trebalo da počne u februaru.

“Čekamo ih na sastanku u našoj školi da nam objasne neke stvari u vezi sa projektom”

“Izlazićemo na ovaj plac svakog prvog u mjesecu i obavještavati javnost do čega se stiglo”, najavio je Vuković.

On je kazao da očekuju da se u narednih sedam dana u Budvi pojave ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević, direktor „Solidarnog“ i predstavnici lokalne uprave.

“Čekamo ih na sastanku u našoj školi da nam objasne neke stvari u vezi sa projektom”, naveo je Vuković.

Sve je počelo davne 1997...

Priča o stanovima za prosvjetne radnike započela je 1997. kada je SO Budva odobrila da se u naselju Lazi, za potrebe radnika osnovne i srednje škole, kupi plac površine 2.112 kvadrata.

Opština je plac u Dubovici oslobodila komunalija i platila izradu glavnog projekta, ali za protekla četiri mjeseca ništa nije urađeno

Potom je donijeta odluka po kojoj se ta katastarska parcela oslobodila naknade za gradsko-građevinsko zemljište, a Opština se obavezala i da će snositi troškove izrade kompletne projektno-tehničke dokumentacije.

Nakon deset godina, 2006. godine, novom odlukom SO Budve taj plac je vraćen Opštini, a prosvjetarima je data nova, bliža lokacija u Dubovici od 3.300 kvadrata.

Opština je plac u Dubovici oslobodila komunalija i platila izradu glavnog projekta, ali za protekla četiri mjeseca, koliko je prošlo od sastanka kome su prisustvovali ministar, prvi čovjek Sindikata prosvjete i rukovodioci Opštine, ništa nije urađeno.

Prijava protiv projektanta

Sindikat će, najavio je Vuković, podnijeti krivičnu prijavu protiv projektanta prof. dr Gorana Radovića sa Arhitektonskog fakulteta i tražiti obeštećenje zbog neprofesionalnog rada i jer projekat nije završen u predviđenom roku.

"Projektant je već oduzeo nekoliko godina u realizaciji ovog projekta"

“Posebno je zabrinjavajuća informacija koju smo dobili od Radovića da projekat još nije završen, te da treba da mu se isplati još nekih 50 hiljada eura. Do prije nekoliko dana smo imali informaciju da je taj projekat davno plaćen.

Projektant je već oduzeo nekoliko godina u realizaciji ovog projekta. Prvo je uradio promašen projekat mimo naših zahtjeva, koji je koštao 300 hiljada eura”, rekao je Vuković.

Bonus video: