Provaprilska šala "Vijesti" napravila haos u regionu

Jedan visoki SDP funkcioner obećao da on neće biti crnogorski državljanin ako to folk diva postane, Subašiću čitav dan zvonio telefon.
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 18:33h

Prvoaprilska šala “Vijesti” da Svetlana Ražnatović čeka crnogorsko državljanstvo je medijski hit dana u Crnoj Gori i Srbiji, a i šire.

Dok su praktično svi mediji u regionu munjevito prenosili lažnu vijest, pojedine redakcije čak “zapinjale čekalicu” na aerodromu u Tivtu, očekujući da Arkanova udovica dođe po pasoš “helikopterom AC313 kineske proizvodnje, registrovanim u jednoj od zemalja EU”, a pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Osmanu Subašiću telefon zvonio do besvijesti, portal “Vijesti” objavio je da Ceca ne dolazi.

“U svakoj šali ima malo šale”, objavile su “Vijesti” 30 minuta prije podneva, objelodanivši da je tekst autora P. TRAVANJ (P. APRIL bi valjda bilo isuviše providno) prvoaprilska šala od koje ne prezaju ni mnogi drugi ugledni svjetski mediji.

A i “Vijestima” se definitno vjeruje – potvrdile su brojne agencije, televizije i radio stanice, novinske kuće i portali, prenijevši bez prethodne provjere da će i Ceca postati Crnogorka, jer kako je naveo P. TRAVANJ “stvarnost je odavno nadmasila fikciju, pa se sve manje čudimo (ne)običnim vijestima”.

U svakoj šali ima malo šale

Da li zbog kineskog helikoptera, registrovanog u EU, te navodne Subašićeve izjave da ne sluša Cecinu muziku i da će MUP o zahtjevu crnogorske snahe odlučiti u interesu Crne Gore, tek prva sumnja da je riječ o prvoaprilskoj šali javno je izrečena na portalu “Vijesti” nedugo nakon što je informacija objavljena u 02:03 ujutro.

Isprigali 5.000 ljudi na zoru

“Ja pomislih ovo neka prvoaprilska šala... Sve čitam i očekujem neđe na kraju ,,aprilili,, kad ono ovo baš... A ne bi me čudilo da baš neko od urednika ovog sajta sa nekom ,,buuum,, viješću pokuša da nasamari nas jadne obične ljude”, prokomentarisao je čitalac u 02:48.

No, prava bura komentara uslijedila je ujutro. Mnogi čitaoci odricali su se državljanstva, selili u inostranstvo, isticali da je riječ o samo još jednom dokazu da je Crna Gora utočište bjelosvjetskih mafijaša... a komentator pod nadimkom “April-li-li” je u 09:58 napisao: “Ljudi, je li moguće da ne kapirateeeee!”.

“Vrhovna” je 13 minuta kasnije čestitala “Vijestima”.

“Isprigali ste na zoru pet hiljada ljudi, savršeno! ”, napisala je u komentaru.

Uprkos svemu, u cik zore bilo je burno i u vlasti, posebno u redovima manjeg koalicionog partnera, jer će Ceci zaboga pasoš odobriti ministar unutrašnjih poslova – socijaldemokrata, pa je jedan visoki SDP funkcioner obećao da on neće biti crnogorski državljanin ako to folk diva postane.

Prema saznanjima “Vijesti”, i u pojedinim vladinim radnim tijelima su bili šokirani kada su vidjeli Subašićevu izjavu.

Subašić pak nije mogao da vjeruje šta čita kada je otvorio “Vijesti”.

“Niti je podnijela zahtjev, niti sam dao izjavu”, kazao je Subašić TV “Vijesti”.

Osim toga, priča se, spremna je (Ceca) da pomogne u dobijanju garancija vezanih za izgradnju auto-puta Bar-Boljare

On je prihvatio šalu istakavši da bi medije “tužio samo” ako bi objavili da je nešto ukrao, jer “to ne radi”

No, čitaoci su na portalu “Vijesti” dolazak nove Crnogorke povezivali sa svim i svačim, ekonomijom, politikom, popisom...

“Kakav transfer, Ceca za Popovića i Mandića”, prokomentarisao je Jovo, a “Siromah” je pozvao da dođe kod njega, ako nema gdje.

GB je pak “sagledao slučaj u cjelini”: “Ceca planira da značajna sredstva uloži u crnogorski turizam (Valdanos), a njen dolazak bi ohrabrio i druge investitore.

Kakav transfer, Ceca za Popovića i Mandića

Osim toga, priča se, spremna je da pomogne u dobijanju garancija vezanih za izgradnju auto-puta Bar-Boljare”, “spekulisao” je GB.

Neviđenu gungulu prekinule su “Vijesti online”, otkrivši prvoaprilsku šalu.

“Hvala što se ne ljutite i pozdrav za gospodina Osmana Subašića koji se sigurno neće naljutiti. Sto posto, makar mu cijeli dan zvonio telefon... Ne zaboravite, 1. april je lijep i zbog toga što mnoge nezgodne vijesti ne trebaju biti istinite. April-li-li-li!”.

Kosor se udaje

Hrvatski portal “Index” objavio je “ekskluzivno” da se premijerka Jadranka Kosor udaje. Čak su, navodi “Index” u prvoaprilskoj šali, i najbliži saradnici Kosor ostali šokirani glasinama koje su posljednjih dana počele kružiti Banskim dvorima.

“Sve je krenulo od glasine koju nam je prenijela čistačica koja povremeno održava premijerkinu kancelariju na Markovom trgu, a koja je sasvim slučajno načula jedan od Kosoričinih strogo povjerljivih telefonskih razgovora.

Iako nije ulovila baš svaku riječ, svojom nam se minimalnom platom zaklela da je premijerka razgovarala o vjeridbi”, stoji između ostalog u tekstu.

Otkazano kraljevsko vjenčanje

Veliki događaj u kraljevskoj porodici koji je zakazan za kraj ovog mjeseca bio je glavna meta tradicionalnih prvoaprilskih šala britanske štampe, među kojima su se našle i vijesti da buduća mlada Kejt Midlton kupuje odjeću za bebe, kao i da se ljevičarski „Gardijan“ prodružuje pro-monarhihističkoj sviti.

Naslovom koji se u „Brejking njuzu“ pojavio u 10:11h objavljeno je kako je kraljevsko vjenčanje otkazano, ali nakon 4 minuta, „ispravkom“ su čitaoci ipak obaviješteni da nije.

„Dejli mejl“ je objavio fotografiju na kojoj se vidi Kejt Midlton koja navodno razgleda odjeću za bebe mjesec dana pred vjenčanje.

Uzalud čekali Cecu

Redakcijski telefoni novinskih i agencijskih dopisništva u Boki su se usijali, novinarska pera šiljila, kolege fotoreporteri bili u stendbaj režimu, a poneki čitaoci na tivatskom aerodromu uzalud čekali estradnu zvijezdu Cecu Ražnatović i ode u MUP da zatraži crnogorsko državljanstvo zbog sudskog progona u Srbiji.

„Čujem dolazi Ceca da traži državljanstvo. Biće kažu oko 1 na aerodromu. Sva Crna Gora će biti izgleda dolje. Znate li vi tamo što o tome?“, bilo je pitanje zbog koga je dopisnik „Vijesti“ iz Tivta desetak puta dizao telefonsku slušalicu.

U pristanišnoj zgradi tivatskog aerdorom „stanje redovno“. Pojedini putnici u restoranu komentarišu najavu Cecinog dolaska, ali ispred terminala nije bilo Cecinih fanova, bliceva ni transparenata.

Pozivi od kolega iz svih medija ne jenjavaju, a onda razočarenje: „Izgleda da je prvoaprilska šala. A mi se zalećeli dolje kod vas“.

„Upecao“ se na prvu loptu i dopisnik „Vijesti“ pa im objašnjava da je let JAT-a oko 14.10, a ne u 13, da teško da to može biti istina jer se protiv Cece Nacionale vodi sudski proces u Srbiji, pa joj neće dati otpust iz državljanstva zaboravljajući da je 1.april.

Dačić se nije dao prevariti

Iz RTV (Radio televizija Vojvodine) kontaktirali su ministra Dačića:

"Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nije nasjeo na prvoaprilsku provokaciju podgoričkog dnevnika "Vijesti".

Upitan da li nešto zna o tome, ministar je nakon predavanja na Vojnoj akademiji, novinarima rekao da ne zna da li su ti navodi tačni ili nisu i da on ne vjeruje jer, kako je rekao, i da je to tačno Ceci ništa ne bi pomoglo, jer Srbija i Crna Gora imaju Ugovor o izručenju svojih državljana.

"Nisam obaviješten da postoji takav zahtjev, pa čak i da ga ima on (zahtjev) joj sigurno ne bi pomogao u slučaju izbjegavanja određenih sankcija jer između Srbije i Crne Gore postoji sporazum o međusobnom izručenju sopstvenih državljana, rekao je Dačić."

Galerija

Bonus video: