SDM: Građani ljekare nazivaju ubicama, a kriminalci su im bezbjednosno interesantne osobe

"Našoj državi je očigledno jeftinije da nas šalje u zatvore i da nam oduzima pravo na rad, nego da uloži novac u renoviranje zdravstvenih ustanova, stvaranje boljih uslova za rad, i bolju organizaciju sistema zdravstvene zaštite. Toliko su jeftini crnogorski ljekari"
182 pregleda 6 komentar(a)
Milena Popović Samardžić, Foto: Privatna arhiva
Milena Popović Samardžić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.04.2018. 11:41h

Sindikat doktora medicine (SDM) pozvao je ljekare da "u znak protesta protiv govora mržnje i otvorenog poziva na linč" 4. marta u 10 časova izađu ispred ustanova na pola sata, čime će iskazati solidarnost prema osuđenim kolegama iz Bijelog Polja.

Predsjednica SDM Milena Popović Samardžić reagovala je na, kako je navela, izjave roditelja koji su komentarisali pravosnažnu presudu ljekarima osuđenima za infekciju pet beba u bjelopoljskoj bolnici u novembru 2014. godine.

Navela je da je od 2014. godine javni zdravstveni sistem napustilo preko 100 ljekara.

"Tokom 2014. godine na odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo u bolnici u Bijelom Polju radilo je osam ginekologa. Danas građanke Bijelog Polja plaćaju zdravstvene usluge u toku trudnoće zato što je njih sedmoro napustilo bjelopoljsku bolnicu. Do 2014. godine bjelopoljski ginekolozi obavljali su više od 1.000 porođaja godišnje, dok je taj broj sada opao na 500", navela je Samardžić.

Istakla je da se danas "kriminalci nazivaju "bezbjedonosno interesantnim osobama"", a ljekar koji je obavljao 700 porođaja, izvodio 150 do 200 ginekoloških operacija, bio mentor mnogim mladim kolegama, izgradio službu sa osam specijalista, naziva "ubicom".

"U svakoj demokratskoj državi neprihvatljivo je da pravosuđe nema elemetarne uslove za nepristrasno vođenje postupka prema najuvaženijim članovima društva, da se ljekarima oduzima pravo na pravično suđenje, da su dužni da dokazuju nevinost umjesto da se utvrđuje njihova krivica, da građani pozivaju na linč dok se krivica utvrđuje, ne od strane suda, već na ulici. Nažalost javnost do sada nije bila u prilici da čuje drugu stranu priče. Priču u kojoj su ti isti ljekari više puta upozoravali Ministarstvo zdravlja i Ljekarsku komoru na alarmantno stanje u bolnici. Naravno ostavljeni su sami sebi, bez reakcije nadležnih. Javnost nije čula ni priču o tome kakav je osjećaj tri mjeseca ležati u ćeliji sa tri teška prestupnika, kako je tri godine živjeti bez prihoda dok rasprodajete sve što ste za života stekli. Kakav je osjećaj biti osuđen na godinu dana zatvorske kazne, osuđen zbog nepostupanja u skladu sa medicinskom doktrinom, ali tamo gdje postoje uslovi za njeno sprovođenje, ne i kod nas. Ispostavlja se da smo i za to krivi. Priču o tome da je osuđenima faktički zabranjeno obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju su se edukovali cijeli život. Možete li zamisliti koja snaga treba da se iznese teret krivice koja nije vaša i teret osude kukavičkog društva u kome pravda zaobilazi najodgovornije", navela je Samardžić.

Dodaje da se "kriminalizovanjem ljekara na ovakav način vrši individualizovanje sistemske odgovornosti i oslobađa krivice sve druge činioce u ionako "polomljenom" sistemu".

"Gdje je odgovornost onih koji se bave praćenjem, funkcionisanjem i razvojem sistema zdravstvene zaštite? Kako to da građani vide isključivo ljekare kao ostrvo krivice u moru (ne)odgovornosti na višim sistemskim nivoima? Ovi sistemski propusti i danas postoje isto kao i 2014. godine i samo je pitanje dana kada će se neko od nas naći u koži bjelopoljskih ljekara. Zbog čega je to tako? Našoj državi je očigledno jeftinije da nas šalje u zatvore i da nam oduzima pravo na rad, nego da uloži novac u renoviranje zdravstvenih ustanova, stvaranje boljih uslova za rad, i bolju organizaciju sistema zdravstvene zaštite. Toliko su jeftini crnogorski ljekari".

Samardžić dodaje da se u javnosti posljednjih dana sluša "govor mržnje" u kojem se ljekari "nazivaju ubicama", te da se "najavljuje neko "bolje" vrijeme u kome će se ljekari više i bolje hapsiti i kažnjavati na veće zatvorske kazne".

"Obećavamo im da to vrijeme neće dočekati jer neće imati koga da hapse", poručila je Popović Samardžić.

Bonus video: