Tivat: Počelo uklanjanje palmi zahvaćenih surlašom

Preostalo je da se posječe još desetak palmi na javnim površinama, dok u privatnim dvorištima ima još na desetine uništenih palmi koje bi što prije trebalo posjeći i ukloniti jer se iz njih surlaš širi i na još nenapadnuta zdrava stabla
123 pregleda 3 komentar(a)
uklanjanje palmi Tivat, Foto: Privatna arhiva
uklanjanje palmi Tivat, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.04.2018. 11:23h

Radnici Komunalnog preduzeća Tivat uz pomoć adekvatne mehanizacije, proteklih su dana posjekli ukupno 25 velikih palmi vrste kanarska datula na javnim zelenim površinama u tom gradu, a koje je prethodno potpuno uništio štetni insekt – crveni palmin surlaš.

Palme su posječene na gradskoj rivi Pine, na šetalištu i rivi u Donjoj Lastvi, u malom parku na Trgu Dara Petković, ispred zgrade Centra za kulturu Tivat, kao i na Seljanovu u okolini Šoping centra.

Preostalo je da se posječe još desetak palmi na javnim površinama, dok u privatnim dvorištima ima još na desetine uništenih palmi koje bi što prije trebalo posjeći i ukloniti jer se iz njih surlaš širi i na još nenapadnuta zdrava stabla.

Ukupno je od 290 evidentiranih velikih stabala kanarskih datula na javnim zelenim površinama u Tivtu, surlaš do sada uništio 80 stabala.

Iz gradske uprave najavili su da će uprkos velikoj osjetljivisti te vrste na napade surlaša, uništene palme na gradskoj rici Pine i u Donjoj Lastvi zamijeniti sadnjom novih velikih kanarskih palmi, ali će na njima, ali i svim preostalim stablima na javnim površinama, od sada koristiti novu i značajno efikasniju metodu zaštite biljaka – tzv. endoterapiju odnosno ubrizgavanje isekticida direktno u stablo palme. Za kupovinu novih palmi u gradskom budžetu je ove godine predviđen iznos od 100.000 eura.

Bonus video: