NVO "Breznica" pozvala Opštinu Pljevlja da objavi ugovore o gradnji u centru

"Opština Pljevlja posjeduje više žiro-računa. Izgleda da su neki „posebni“, pa se na njima drže sredstva uplaćena od strane EK, a na drugim neka druga novčana sredstva".
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 13:15h

Pljevlja - NVO „Breznica“ pozvala je Opštinu Pljevlja, da na svom sajtu objavi sve planove, ugovore i projektnu dokumentaciju o izgradnji podzemne garaže i parkinga u centru grada, kako bi građani saznali pod kojim se uslovima namjerava realizovati taj posao i koju će korist od njega imati građani.

U reagovanju na tekst objavljen u „Vijestima“ 24. marta „Novac od EU, posao po EU“ u kome podpredsjednik Opštine Avdo Ajanović tvrdi da je posao oko izgradnje podzemne garaže i parkinga u centru transparentan, izvršni direktor “Breznice” Milorad Mitrović kaže da je dobro da je Ajanović, konačno progovorio o tome šta se namjerava graditi sredstavima EU u Pljevljima.

„Ali, još ćuti o tome na koji način će se raditi i kako će izgledati buduća podzemna garaža i parking, kao i da li zna šta misle građani o tome. Ćuti i o tome kako je uopšte moguće da se planira i krene u realizaciju sa ovako značajnim projektom, a da se prethodno ne zatraži mišljenje zajednice, NVO, odnosno građana.

Da podsjetim, to u EU zovu transparentnost postupka i participacija građana. A, gospoda nije našla za shodno ni da, bar na svom sajtu objavi ugovor koji je potpisan sa Evropskom komisijom o finansiranju”, navodi Mitrović u reagovanju.

Nekom se žurilo

On kaže da Ajanovićeva tvrdnja da je realizacija projekta zvanično počela 1. februara, dodatno govori da je cio postupak urađen netransparentno i bez ikakvog valjanog plana.

„Ako je realizacija projekta počela 1. februara kako Ajanović objašnjava činjenicu da su sva stabla, njih 41, posječeno još lani u decembru. Posječena su, a da za to niko od nadležnih nije imao niti pokazao, jedan validan dokument o gradnji.

Izgleda da se nekom baš žurilo, ili je nekom „prifalilo“ drva za ogrev. Kad smo kod drva, pozivamo nadležne implementatore projekta, da javnosti saopšte gdje su završili trupci, koji su posječeni na gradskom trgu, odnosno ko ih je naložio i pod kojim okolnostima ih je dobio, pošto licitacije za njihovu kupovinu nije bilo“, navodi Mitrović u reagovanju.

On kaže da se navodi opštinskog vođe tima za EU projekte i obrazloženje da će projekat biti posebno predstavljen javnosti, može tumači jedino, kao pokušaj da se javnosti uskrati pravo da zna, šta je to dogovoreno sa Evropskom komisijom i da se na ovaj način skrivaju namjere Opštine, da cio proces učini netransparentnim.

„Ako nije tačna ova tvrdnja onda pitamo odgovorne, zašto nije bilo prezentacije projekta prije početka realizacije, već kažu da će projekat biti naknadno predstavljen javnosti. Kada? Kada bude u potpunosti sproveden.

Ovakvo ponašanje nadležnih opštinskih službenika, pogotovo onih koji su direktno uključeni u realizaciju projekta, suprotno je nedavno usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, u kojoj su vlasti pozvane da učine transparentnim proces realizacije svih projekata koji se finansiraju novcem Evropske Unije u Crnoj Gori”, navodi Mitrović.

Otkuda Opštini više žiro-računa

Direktor NVO “Breznica” je prokomentarisao i tvrdnju Opštine da se novac dobijen za ovaj projekat nalazi na posebnom računu.

„Dakle, opština Pljevlja posjeduje više žiro-računa. Izgleda da su neki „posebni“, pa se na njima drže sredstva uplaćena od strane EK, a na drugim neka druga novčana sredstva, dok su neki od žiro-računa Opštine danima blokirani iznosima od po nekoliko stotina hiljada eura.

Pozivamo ih da građanima i javnosti objasne da li svaki projekat koji se namjerava ili se realizuje, ima „poseban“ račun, ili Opština ima jedan žiro-račun koji je blokiran, a druge na kojima čuva novčana sredstva za druge potrebe”, navodi se na kraju Mitrovićevog reagovanja.

Bonus video: