Živjeti životom različitosti: Obilježen Dan autizma u OŠ Mileva Lajović Lalatović

"Razumjevanje i bolja komunikacija između ta dva svijeta uvijek doprinosi kvalitetnijem životu i obrazovanju. Mi koji smo u nastavnom procesu moramo tražiti efikasnije metode, modele i permanentno unaprjeđivati sebe i svoj rad sa djecom iz spektra autizma"
174 pregleda 0 komentar(a)
dan autizma nikšić, Foto: Svetlana Mandić
dan autizma nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.04.2018. 12:42h

U znak podrške osobama sa autizmom Osnovna škola "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića bila je sva u plavoj boji. Prema riječima direktorice Vere Božović plava boja im nije omiljena samo 2.aprila, povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom, već je kod njih "plavo svakoga dana".

"Draga djeco, mi smo uvijek tu za vas i pored vas, da vas podržimo, volimo, da zajedno rastemo, budemo prijatelji. Za vas smo tu svakoga dana. Naši učenici su pokazali da nema razlike između njih, da ljubav pobjeđuje sve, a kolege su se potrudile da pokažu da jedna gradska škola živi životom različitosti, a to je velika razlika u odnosu na formu. Kod nas je ljubav sadržina", poručila je Božović.

Logoped Irena Vasiljević, koja je održala prezentaciju o autizmu, kazala je da u njihovoj školi 20 učenika ima smetnje u razvoju, a njih šestoro je sa autizmom.

"Na sve načine pokušavamo da ih pripremimo za samostalan život koliko je to moguće. Zato smo i organizovali manifestaciju koja je samo nastavak svih onih aktivnosti koje se svakodnevno provode u cilju smanjivanja svih vidova prepreka za učenje i učešće sve djece u proces obrazovanja", kazala je Vasiljević.

Cilj cjelodnevne manifestacije pod nazivom “Autizam govori, otvorite mu vrata” bio je da pokažu da iako autistična djeca imaju “svoj svijet” da u tom svijetu nijesu sama.

"Razumjevanje i bolja komunikacija između ta dva svijeta uvijek doprinosi kvalitetnijem životu i obrazovanju. Mi koji smo u nastavnom procesu moramo tražiti efikasnije metode, modele i permanentno unaprjeđivati sebe i svoj rad sa djecom iz spektra autizma", kazala je Vasiljević.

U holu škole organizovana je izložba radova pod nazivom “Moj svijet je i tvoj svijet”, o autizmu su govorili učenici, članovi recitatorske i novinarsko–literarne sekcije, organizovane su senzorne aktivnosti, a manifestacija je završena simboličnim puštanjem plavih balona sa porukama ljubavi i razumijevanja.

Bonus video: