CGO: Tužilaštvo da odgovara za pad optužnica

"Optužnicom za slučaj deportacije Bošnjaka i Muslimana sa teritorije Crne Gore nijesu bili obuhvaćeni svi odgovorni za taj zločin."
0 komentar(a)
daliborka, Foto: Arhiva Vijesti
daliborka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2011. 13:20h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da se suđenja za ratne zločine u Crnoj Gori odvijaju sporo i nevoljno čime se kreira utisak da se zaboravlja ono što bi trebao biti njihov osnovni cilj, a to je utvđivanje činjenica, izvršilaca i obezbjeđivanje pravde za žrtve, poručuju iz te organizacije, a povodom presuda u slučaju ratnog zločine deportacije Bošnjaka i Muslimana sa teritorije Crne Gore.

Kako stoji u saopštenju CGO, riječ je o političkim procesima, i to onima koji "instrumentalizuju pravni sistem u cilju onemogućavanja utvrđivanja činjenica na osnovu kojih bi se mogla utvrditi objektivna odgovornost počinilaca zločina".

Tužilaštvo treba da snosi punu odgovornost

"Optužnicom za slučaj deportacije Bošnjaka i Muslimana sa teritorije Crne Gore nijesu bili obuhvaćeni svi odgovorni za taj zločin, što je od samog početka čini klimavom i neizvedenom i to znači da Tužilaštvo treba da snosi punu odgovornost. Neadekvanom pripremom postupka, očigledno opterećenog političkim pritiscima Tužilaštvo je kao metu postavilo i jedinog svjedoka ovog zločina Slobodana Pejovića, koji se u posljednje vrijeme pokušava diskreditovati kako bi se čitav proces u potpunosti obesmislio", saopštili su iz te organizacije.

Oni smatraju da dok nadležni organi ne budu u stanju da individualizuju krivicu crnogorski građani će biti "taoci onih koji su u naše ime vršili najstrašnije zločine protiv života i ljudskog dostojanstva".

Posljedice rata i danas osjetne

"Htjeli to priznati ili ne, posljedice ratnih dešavanja se i danas, nakon 20 godina itekako osjećaju, i tog tereta naša društva se mogu riješiti na samo jedan način- stvarnim, iskrenim suočavanjem sa činjenicama i obezbjeđivanjem pravde za žrtve", kazali su oni.

CGO u istom kontekstu podsjeća i na slučaj Čikić, Štrpci, Morinj i Bukovica .

"Dok god se ne rasvijetli sudbina svih nestalih, i priznaju nepravde nanijete žrtvama, put ka izgradnji kulture solidarnosti, saosjećanja, ali i stabilnosti u regionu, koji se često pominju u javnom diskursu, nije moguć", poručuju iz te organizacije.

Bonus video: