Spoljašnja zračenja na Klinici za onkologiju i radioterapiju u dvije smjene

Uvođenjem rada u dvije smjene, te tretiranjem dodatnih 25 pacijenata, postićiće se puni kapacitet od 50 pacijenata dnevno
68 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2011. 12:25h

Klinika za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centar Crne Gore je uvela rad u dvije smjene osoblja na novom aparatu za spoljašnje zračenje.

"Zbog kompleksnosti aparata do sada je bilo moguće zračiti ograničen broj pacijenata. U jednoj smjeni se na novom aparatu tretira 25 pacijenata, zbog čega je, kao i zbog kvara na starom aparatu, trenutno došlo do povećanja liste čekanja", saopšteno je iz Kliničkog centra.

Uvođenjem rada u dvije smjene, u toku ove i naredne nedjelje, te tretiranjem dodatnih 25 pacijenata, postićiće se puni kapacitet od 50 pacijenata dnevno.

"Novi konformalni aparat, proizvođača Oncor-Expression, prvi put se koristi u Crnoj Gori. Aparat ima mogućnost za 3D konformalnu radio-terapiju, što omogućava maksimalnu efikasnost zračenja i najbolje rezultate terapije uz minimalne neželjene efekte na zdravim tkivima u okolini tumora“, saopšteno je iz te ustanove.

Kako dalje piše, u toku je otklanjanje kvara na starom aparatu koji je u upotrebi više od 14 godina. Stari aparat je u kvaru više od mjesec dana.

"Očekujemo njegovu brzu opravku, nakon čega će i on u punom kapacitetu opsluživati potrebe pacijenata", piše u saopštenju.

Bonus video: