Da provjere poslovanje Agencije za elektronske komunikacije

"Je li sve rađeno po zakonu prilikom izgradnje glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj Gori?"
0 komentar(a)
Toranj Dajbabe, Foto: Luka Zeković
Toranj Dajbabe, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2011. 07:59h

Odbor za ekonomiju, mjesec i po nakon kontrolnog saslušanja, utvrdio je ocjene i stavove o stanju u sektoru telekomunikacija, sugerišući "nadležnim državnim organima"da ispitaju je li sve rađeno po zakonu prilikom izgradnje glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj Gori i kupovine poslovnog prostora Agencije.

Iako u zaključima nije precizno rečeno koji su to nadležni organi koji treba da se pozabave Agencijom, "Vijestima" je u Odboru potvrđeno da se tu prije svega misli na tužilaštvo, Državnu revizorsku instituciju i Vladu, i da će na adresu tih i još nekih drugih institucija već danas otići zaključci Odbora.

U petom zaključku, koji se odnosi na glavni kontolno-mjerni centar, "preporučuje se da zakonitost, efektivnost i efikasnost ove investicije provjeri Državna revizorska institucija u okviru svojih nadležnosti".

Iza tako uopštene formulacije krije se investicija vrijedna pet i po miliona koja je, da je poštovan stav stručnjaka, mogla da se završi za 300.000 eura.

Ispitati poslovanje Agencije

U narednom, koji je vezan za kupovinu poslovnog prostora Agencije, piše da je "potrebno da nadležni državni organi, u okviru svojih nadležnosti, utvrde zakonitost i cjelishodnost tog posla i po potrebi preduzmu zakonom propisane mjere". Tu valja ispitati zašto je Agencija poslovni prostor, koji je državni Univerzitet prodao dvijema privatnim kompanijama za 1,6 miliona nakon nekoliko mjeseci od njih kupila za 4,2 miliona eura.

Iako su članovi Odbora Branko Radulović i Radojica Živković, i u raspravama na odboru i u izjavama za medije, tražili konretne zaključke, direktno ukazivanje na sumnjive poslove i da se alarmiraju konkretne države institucije, pribjeglo se krajnje uopštenim formulacijama kao da je riječ o nečemu imaginarnom a ne vrlo opipljivim poslovima, tornju i poslovnom prostoru, u koje, najblaže rečeno, na vrlo sumnjiv način potrošeno skoro deset miliona eura.

Prema infromaciji "Vijesti" uopštenost je bila uslov da članovi Odbora iz vlasti podignu ruku za zaključke koji teško da će imati bilo kakvog praktičnog efekta.

Preispitati odgovornost Sekulića?

Za razliku od većine, profesor Radulović je tražio konkretnu priču i prozivke.

"Treba pozvati vrhovnog dražavnog tužioca i druge nadležne državne organe da preispitaju odgovornost Zorana Sekulića, direktora Agencije za elektronske komunikacije, povodom izgradnje glavnog kontrolno-mjernog centra, kao i Ljubišu Stankovića nekadašnjeg rektora Univerziteta i predsjednika Savjeta Agencije, povodom prodaje poslovnog prostora", bio je predlog Radulovića protiv kojeg su, osim predstavnika vladajuće koalicije glasali i predstavnici Socijalističke narodne partije i Bošnjačke stranke.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović je prije glasanja prokomentarisao da smatra da je ono što Radulović želi da se posebno apostrofira obuhvaćeno petim i šestim zaključkom.

Bonus video: