Tvrde da odbor katoličke crkve nelegalno radi na groblju Gospoštini

Naglašavamo da smo od direktora Komunalnog preduzeća dobili informaciju da nije izdata nikakva dozvola.
76 pregleda 0 komentar(a)
čempres, Foto: Vuk Lajović
čempres, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.03.2011. 16:54h

Stanovnici Gospoštine, Lucija Đurašković i prof. dr Siniša Jelušić upozorili su u otvorenom pismu da odbor katoličke crkve Sveti Ivan “nema nikakve dozvole za rekonstrukciju katoličkog groblja u tom naselju”.

Odbor katoličke crkve saopštio je da se radovi na groblju izvode po projektu za koji su dobili zeleno svjetlo od lokalnih službi.

U crkvenom odboru su optužbe da su sječom pet velikih čempresa uništili groblje i da poravnanjem dijela austrougarskog groblja namjeravaju da grade takozvane apartmanske grobnice, odbacili kao zlonamjerne i neistinite.

“Mogu li pokazati dozvolu za izvođenje radova? Ako je odbor napravio projekat sanacije koji je predstavljen opštinskim službama, iz toga ne proizlazi da je dobio i neophodnu dozvolu za radove, posebno ne za sječu stoljetnih čempresa koji, po tradiciji, predstavljaju jedan od najznačajnijih simbola mediteranske kulture, naročito kada je o grobljima riječ.

Složićemo se da je logično bilo prvo istražiti lokaciju vojnog groblja, civilizovano sakupiti posthumne ostatke i, prema urađenom i od nadležnih službi u SO Budva usvojenom projektu, pristupiti “neophodnosti” odgovarajućeg preuređenja groblja

Posebno naglašavamo da smo od direktora budvanskog Komunalnog preduzeća, Đorđa Medina, dobili informaciju da nije izdata nikakva dozvola za početak bilo kakvih radova. Navodno su se “savjetovali sa stručnjacima prilikom sječe čempresa”.

Kojim stručnjacima, s obzirom na to da smo iz te institucije obaviješteni da niko od stručnjaka, inženjera hortikulture, nije bio konsultovan, posebno u vezi sa naučnim otkrićem da se poslije starosti od 80 ljeta svaki čempres mora uništiti, pogotovo ako zauzima prostor potencijalnog mjesta za posthumni apartmanski zakup”, zapitali su Đurašković i Jelušić.

Krenuli tokom vikenda

Oni smatraju da je “indikativno da ni Komunalna inspekcija nije bila upućena u poslove preuređenja”.

Oni ističu da crkveni odbor nije pomenuo termin “izdavanje u zakup” i cijenu od 5.000 eura po grobnom mjestu

“Ostaje nejasno zašto su uklonjeni čempresi i na strani vojnog groblja u, kako se neistinito tvrdi, “istraženom dijelu” što dokazuju, između ostalog, i fotografije.

Složićemo se da je logično bilo prvo istražiti lokaciju vojnog groblja, civilizovano sakupiti posthumne ostatke i, prema urađenom i od nadležnih službi u SO Budva usvojenom projektu, pristupiti “neophodnosti” odgovarajućeg preuređenja groblja.

Međutim, ovdje se, simptomatično u dane vikenda, krenulo u akciju da se preko grobova sahranjenih vojnika različitih konfesija prelazi bagerom i izvodi vandalski čin sječenja zdravih stabala stoljetnih čempresa.

U ovom kontekstu bi valjalo, dakle, promisliti, te biti oprezan sa terminima kakvi su “neistinitost” i “zlonamjera”, jer se, kako se iz priloženog da sagledati, brkaju sa humanim, civilizovanim i dobronamjernim”, piše u saopštenju.

Oni ističu da crkveni odbor nije pomenuo termin “izdavanje u zakup” i cijenu od 5.000 eura po grobnom mjestu.

“Priznajem da je ovo originalni koncept mobilnih groblja, u kome se zemni ostaci, kad im vrijeme istekne, sele, ustupajući mjesto novopridošlim. Evo izvrsne gogoljevske teme za dramaturgiju Dušana Kovačevića i ekskluzivnu premijeru u produkciji budvanskog Grada teatra”, zaključuje se u pismu.

Bonus video: