Sumnjaju da u Mahali ima i medicinskog otpada

Petnaestak mještana naselja Mahala u Zeti i juče se okupilo u blizini korita Morače, gdje se, na 200 metara od njihovih kuća, krije deponija pokrivena šutom.
592 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 15:07h

Na poziv revoltiranih mještana, ekološki i komunalni inspektori, kao i predsjednik gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić, bili su na licu mjesta i konstatovali da se na površini od 1. 500 do 2.000 metara kvadratnih nalazi smeće pokriveno šutom, a sumnja se i na prisutnost medicinskog otpada na ovom području.

Inspektori su naložili da se odlaganje otpada obustavi i uzeli izjavu od vlasnika „Transpetrola” Raja Šuškavčevića, koga su mještani naveli kao krivca ove ekološke katastrofe u Zeti.

"Činjenica je da imaju razloga da se bune, to nije nasipanje šutom, odnosno građevinskim otpadom, već komunalni otpad i ko zna šta još ima ispod zemlje", rekao je Radonjić, dodajući da će obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede i Vodoprivrednu inspekciju, kako bi se slučaj istražio i krivci bili sankcionisani.

Načelnik Komunalne policije Radislav Vojvodić potvrdio je „Vijestima” da je komunalni inspektor napravio zapisnik, kojim je potvrđeno postojanje raznog otpada na lokaciji, kao i da su obustavili dalje odlaganje smeća.

"Moramo da ispitamo o čemu se radi, ko je odlagao otpad i da li je imao odobrenje. U sljedećih par dana znaćemo o čemu se radi", rekao je Vojvodić.

Već pet, šest dana deponuju smeće kamionima „Transpetrola” i onda ga prekriju šutom da se ne vidi, tvrdi mještanin Mahale, Darko Dragović, navodeći da je isti čovjek i prošle godine u koritu rijeke istovario preko 300 hiljada kubika smeća i medicinskog otpada.

"Oni to pokušavaju da zamaskiraju i zatrpaju. Treba iskopati sve ovo bagerom da vidimo čega tu ima. Najgore je noću kad vjetar nosi smrad, ne možemo da opstanemo ", objasnio je Dragović, navodeći da traže da se krivac i njegovi nalogodavci uhapse.

Iako im je ekološka inspektorka rekla da će neko doći da iskopa zemlju, niko nije došao, pa je nekoliko mještana uzelo lopate i bez puno truda iskopali džempere, plastiku, konzerve i slično.

" Ovaj crveni džemper je Mugi nosio kada je došao na vlast, sjećate se", našalio se jedan od mještana, označivši upravo gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu kao nalogodavca i onoga bez čijeg dopuštenja se ovakve deponije ne bi mogle stvarati.

Neće našu djecu trovati da bi se bogatili, poručio je Dragan Tiodorović, navodeći da je prošle godine Republika Srpska platila Šuškavčeviću milion eura za grit koji je istovaren ispod Vukovačkog mosta.

"Truju nas ovdje godinama. Ova deponija nalazi se 150 metara od naših kuća i kilometar od glavnog vodoizvorišta za primorje", poručio je njegov komšija, Srđa Boljević.

Šuškavčević: Ja sam ekolog

Vlasnik firme „Transpetrol” Rajo Šuškavčević rekao je “Vijestima” da optužbe na njegov račun nijesu istinite, označivši sebe kao ekologa i borca za zaštitu prirode. - Ja sam se baš sa ljudima iz sela svađao što bacaju smeće, neka se oni zamisle koliko sam puta čistio za njima. Ja sam taj prostor sredio, to je bila katastrofa, nego su se oni sad navrgli na mene, jer sam im prije deset dana zabranio da besplatno uzimaju moje materijale za kuću – kazao je Šuškavčević.

Galerija

Bonus video: