NVO "Put bez nade" zatvorila sklonište za beskućnike

Direktorka Silvana Miranoivić je rekla da je morala da zatvori sklonište za beskućnike do daljnjeg, umjesto da dobiju donacije kojim bi se nastavilo pomaganje ovoj ugroženoj grupi.
152 pregleda 0 komentar(a)
Prihvatilište, Foto: Arhiva Vijesti
Prihvatilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2011. 19:43h

"Jako sam razočarana što naše društvo nema razvijenu svijest da treba pomoći beskućnicima kojih je na našim ulicama sve više.

Tužno je i poražavajuće što po procjeni nadležnih organizacija ljudi kojima je pomoć najpotrebnija nisu prioritet , pa smo zbog nedostatka sredstava morali privremeno ugasiti projekat " kazala je Silvana Miranović direktorke NVO „Put nade “.

Ona je rekla da je morala da zatvori sklonište za beskućnike do daljnjeg, umjesto da dobiju donacije kojim bi se nastavilo pomaganje ovoj ugroženoj grupi.

"Beskućnici se opet nalaze na ulicama nastavljajući da se bore kako će dočekati dan i naći nešto za jelo. Većina njih spava na klupama u parkovima rizikujući tako svoju sigurnost kao i zdravlje znajući da medji njima postoji veliki broj kojima je prijeko potrebna zdrastvena pomoć" kazala je Miranoić.

Ona je rekla da je konkurs za donacije nevladinim organizacijama pokrenula Erste fondacija, međutim iako su bili na vrhu spiska nijesu dobili novac kojim bi nastavili projekat te su tako morali napustiti prostorije u Tološima .

"Obraćali smo se i Glavnom gradu kao i mnogim ustanovama ali u većini slučajeva nam je rečeno da ćemo dobiti donacija , ali su to bila samo pusta obećanja - navodi Miranović. Do sada su nekoliko puta bili iseljavani sa različitih lokacija u Podgorici a problem je bio novac.

"Nevladinu organizaciju „Put nade” osnovali smo prije dvije godine a donacije koje smo dobijali od firmi bile su dosta male najviše su nam davali do 300 eura.

Od Glavnog grada dobili smo 1.000 eura što kad sve to podijelite na plaćanje smještaja, hrane, materijala za osnovnu higijenu, goriva i mnogih drugih stvari osnovnih za život nije bilo dovoljno.

Napominjem da sam najviše zahvalna „Fondu za aktivno građanstvo” koji su nam izašli u susret kad god su mogli i od kojih smo dobili donaciju od 4.000 eura.

Nadam se da če se naša situacija u skorije vrijeme riješiti te apelujem na organizacije i firme kao i na nadležne da nam pomognu da se projekat ponovo aktivira u cilju pomoći beskućnicima" kazala je Miranović

Bonus video: