U Ulcinju prvi put održana Maslinijada

Prije otvaranja maslinijade priređen je bogat i simpatičan kulturno-umjetnički program koji je počeo paradom mažoretkinja i nastavljen tradicionalnim pjesamama i igrama iz Ulcinja.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 18:45h

Maslinijada, koja je prvi put održana u Ulcinju, zadovoljila je organizatore i pobrala simpatije učesnika i posjetilaca, uprkos tome što nije izazvala masovniju zainteresovanost mještana.

Na više od 20 štandova, učesnici iz svih primorskih gradova Crne Gore, Podgorice i Skadra, izložili su razne proizvode, među kojima je dominirala njeno veličanstvo – maslina.

"Ovo je tek početak našeg projekta, ali neću puno da vam pričam jer hoću da kupim nešto od ovih fantastičnih proizvoda prije nego što nestanu" kazao je Čarls Landrej u ime Kreativnih gradova Evrope, čija je NVO u Ulcinju uz Opštinu organizovala manifestaciju na pristan.

Na štandovima je vladala uobičajena gužva – svi su htjeli da vide ili probaju masline, maslinovo ulje, neke od tradicionalnih ulcinjskih jela ili med. Među izlagačima je bilo i uzgajivača cvijeća, proizvođača drvenih korpi...

Šućurija Buzuku ponosno objašnjava posjetiocima kvalitete svojih proizvoda, prije svega ekstra djevičanskog ulja. Na štandu su izložene i masline, prirodni maslinovi sapuni i razna začinska maslinova ulja.

" Bilo bi dobro da ova manifestacija postane tradicionalna i nadam se da će naredne godine biti više učesnika i posjetilaca. Ovo je pravi način da ulcinjsko ulje postane brend i grada i Crne Gore" kazao je Buzuku “Vijestima”.

Na udarnom mjestu, preko puta ugostiteljskog objekta “Holegro”, svoje proizvode izložio je poznati uzgajivač koza Seljatin Đeljošević.

"Ovo ti je kozji sir i mlijeko, a ovo kravlji koji košta tri eura. U tepsiji je hljeb, a tamo su urmašice i ostala tradicionalna jela" objašnjava Đeljošević posjetiocima koji, dok degustiraju njegove proizvode, malo pričaju i zadovoljno klimaju glavom.

Turistički poslenik Munib Abazović kazao je da svaka manifestacija koja se održava u Ulcinju mora biti turističkog karaktera.

"To je jako bitno kako bi se vrijednosti Ulcinja prezentovale na pravi način i van granica Crne Gore, što do sada nije bio slučaj" kazao je Abazović, naglasivši da bi opštinske i državne institucije morale da stanu iza ovog projekta.

"Izostanak tih institucija osjeća se i u organizaciji ove manifestacije, jer je na njoj moralo biti više ljudi. Ali, valjda će naredne godine biti bolje" kazao je Abazović.

Sekretar za upravu, propise, kadrove i društvene djelatnosti Pranvera Suljić kazala je prisutnima da će opština uvijek podržati takve manifestacije dodavši da predsjednik Gzim Hajdinaga nije mogao da bude prisutan iz objektivnih razloga.

Koordinatorka projekta “Maslina – blago Ulcinja” Reze Lazari kazala je da je maslinijada ispunila cilj i najavila da će ona postati tradicionalna.

Prije otvaranja maslinijade priređen je bogat i simpatičan kulturno-umjetnički program koji je počeo paradom mažoretkinja i nastavljen tradicionalnim pjesamama i igrama iz Ulcinja i okoline.

Bonus video: