Nema pojačane radijacije u Crnoj Gori, bez opasnosti po zdravlje građana

Agencija za zaštitu životne sredine od Međunarodne agencije za atomsku energiju svakodnevno dobija informacije o stanju u u nuklearnoj elektrani Fukušima
0 komentar(a)
Radijacija, Foto: Beta/AP
Radijacija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2011. 19:36h

Analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazale su da na području Crne Gore nema pojačane radijacije, na šta ukazuju mjerenja brzine doze gama zračenja u vazduhu u Podgorici, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz Agencije je saopšteno da ni u Srbiji i Hrvatskoj nema pojačane radijacije. Prema pisanju srbijanskih medija, radioaktivne čestice iz Japana su stigle u Srbiju.

Direktorica crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović, saopštila je "Vijestima" da u Crnoj Gori nijesu detektovane čestice joda, te da količina izmjerena u Srbiji može da potiče i iz same prirode.

Ona je kazala da nema opasnosti po građane Crne Gore i najavila da će ukoliko se te čestice pojave, Agencija odmah obavijestiti javnost.

Direktorica Agencije za zaštitu od jonizirajućeg zračenja Mirjana Radenković, kazala je agenciji Beta, da zabilježena količina čestica ne predstavlja bilo kakvu opasnost po zdravlje građana.

"Kontrolom u Novom Sadu zabilježeno je prisustvo joda 131 u tragovima, međutim, ta koncentracija ne bi trebalo da izaziva strah kod građana s obzirom na to da se radi o zanemarljivim količinama", kazala je ona.

Iz te Agencije saopšteno je da su ispitivanja pokazala da je u Srbiji nivo radioaktivnosti u granicama prosječnih vrijednosti.

Crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine, u skladu sa Konvencijom o ranom obavlještavanju u slučaju nuklearnih akcidenata, od Međunarodne agencije za atomsku energiju svakodnevno dobija informacije o stanju u Japanu, odnosno u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

Prije nekoliko dana Agencija je uputila obavještanje Sektoru granične policije Uprave policije Crne Gore, Aerodrmima Crne Gore i Upravi carina da u slučaju dolaska putnika sa područja Japana obavijeste Ekološku inspekciju kako bi se organizovala neophodna mjerenja i eventualna dekontaminacija putnika i robe.

Bonus video: