Nakon protesta mještana, Gvozdenicama novi most

Dogovorili su se da riješe probleme koji su nastali zbog eksploatacije pijeska iz rijeke Gračanice i potkopavanja stopa mosta i trupa lokalnog puta Gvozdenice-Kunak.
79 pregleda 0 komentar(a)
Most, Foto: Svetlana Mandić
Most, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.03.2011. 18:29h

Mještani zaseoka Gvozdenice u Ozrinićima u Nikšiću sastali su se sa predstavnicima "Mehanizacije i programata" i dogovorili kako da se riješe problemi koji su nastali zbog eksploatacije pijeska iz rijeke Gračanice i potkopavanja stopa mosta i trupa lokalnog puta Gvozdenice-Kunak.

"Predstavnici ’Mehanizacije i programata’ izrazili su dobru volju da izvrše sanaciju mosta. Čak su se, iako to nijesmo tražili od njih nego od nadležnih organa, ponudili da nam pomognu u otklanjanju deponije i obećali da će poslati mehanizaciju da očisti korito Gračanice", kazao je mještanin Gvozdenica Slavko Mijušković.

Zbog nekontrolisane eksploatacije pijeska i prolaska teretnih vozila nosivosti veće od 3,5 tona, most je bio ugrožen i mještani su strahovali da bi ubrzo mogao da se obruši.

Zato su prije nekoliko dana organizovali protest i uputili pismo nadležnima u Opštini, ali i firmi "Mehanizacija i programat" koja najviše eksploatiše pijesak, mada pored njih ima i drugih privatnih preduzetnika.

Isplatilo se protestovanje

Protest je urodio plodom i mještani se nadaju da će most, put i rijeka konačno biti zaštićeni.

Prije dvije godine nadležni organi lokalne samouprave Nikšić postavili su saobraćajni znak ’zabrana prolaska teretnih motornih vozila preko 3,5 tone nosivosti preko mosta’.

Nedugo zatim neko ga je otuđio i teretna motorna vozila su nastavila da saobraćaju nesmetano preko mosta, iako njegove građevinske tehničke karakteristike to nijesu dozvoljavale.

"Ponovo je postavljen znak zabrane prolaska vozila veće nosivosti od 3,5 tona. Nadamo se da će se ovoga puta to poštovati i da znak preko noći neće nestati", kazao je Mijušković.

On je dodao da se mještani nadaju da će se sanacija obaviti pod nadzorom stručnjaka i da će konačno problemi biti riješeni.

Bonus video: