Sanitarna inspekcija: Hljebu nije mjesto u gepeku

U Bijelom Polju se malo pažnje poklanja skladištenju i transportu životnih namirnica, upozoreno je iz Higijenske službe bjelopoljskog Doma zdravlja.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 18:18h

U Bijelom Polju se malo pažnje poklanja skladištenju i transportu životnih namirnica, upozoreno je iz Higijenske službe bjelopoljskog Doma zdravlja.

Specijalista higijene, dr Ifeta Erović, kazala je "Vijestima" da je prilikom higijensko-sanitarnog nadzora objekata za proizvodnju, skladištenje i transport životnih namirnica utvrđeno dosta nedostataka.

"Ima objekata koji nijesu namjenski urađeni, prostorno su mali, sa dosta vlage, veoma malo prozračnosti i prirodne svjetlosti i bez odgovarajućeg inventara. Higijena se ne održava na odgovarajući način i ne postoji prostor za odlaganje namirnica. I transportna sredstva su uglavnom nenamjenska i ima slučajeva da se hljeb transportuje u gepeku putničkih vozila. U gradu je malo objekata koji u kuhinjskom dijelu imaju odvojene prostore za sirove i prerađene namirnice", precizirala je Erović.

Ona je upozorila da u većini restorana mokri čvorovi ne ispunjavaju higijensko-sanitarne uslove i da se nalaze u blizini šanka ili kuhinje.

"Permanetno je prisutna opasnost za kontaminaciju hrane", kazala je Erović, dodajući da u nekim objektima nema uslova za održavanje lične higijene.

Cipele i garderoba pored hrane

Erović je istakla da ima objekata gdje radno osoblje nema prostoriju za presvlačenje i odlaganje garderobe, pa torbe, cipele i kapute odlažu u blizini hrane.

"Često se dešava da radnica za pultom u pekari drži nepotrebne stvari kao, na primjer, prazne kese, krpu za čišćenje, svoju torbu... Onda krpom obriše pult, zatim uzme novac i proizvod, a za čitavo vrijeme ne opere ruke, niti ima uslova za to. Hljeb prodavačice uglavnom izdaju rukom i ukoliko kupac zatraži da ga dohvate kesom, one se naljute", kazala je Erović.

Ona kaže da namirnice moraju biti sortirane po grupama i načinu pakovanja ili prerade.

“Bjelopoljska tržnica ne može biti prostor za prodaju osjetljivih životnih namirnica kao što su mesne prerađevine, mliječni proizvodi i proizvodi od žitarica. Pošto ne ispunjava ni minimalne uslove za tu namjenu, češću kontrolu treba da sprovode veterinarska, sanitarna i fitosanitarna inspekcija i ukoliko utvrde nepravilnosti da potpuno zabrane prodaju ovih namirnica”, kazala je Erović.

Uzrok tegobama često pokvarena hrana

Ona je rekla da je prošle godine obavljeno oko 100 kontrola i o ishodu obaviještene nadležne službe.

"Neke od nepravilnosti su otklonjene, ali u veoma malom broju. Važno je da zaposleni u objektima gdje se služi hrana posjeduju minimum znanja iz higijene. Nehigijenski uslovi su pogodno tlo za razvoj mnogih infekcija i oboljenja, naročito u ljetnjem periodu. Tako se često javljaju stomačne tegobe koje pacijenti povezuju sa virusima ili prehladom, a nikako sa kontaminiranom ili pokvarenom hranom. U tom pravcu veoma je bitna i zdravstvena prosvećenost građana, da nadležne službe odgovornije obavljaju svoj posao i da se preduzimaju preventivne i kaznene mjere u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja oboljenja", kazala je Erović.

Galerija

Bonus video: