Trošimo 5 puta više struje nego zemlje EU!

Iz NVO Green home istakli su da ukoliko bi svaki stanovnik Crne Gore na sat vremena ugasio jednu sijalicu od sto vati ekonomska ušteda bi bila nešto više od 4.000 eura.
0 komentar(a)
Delta, Foto: Arhiva Vijesti
Delta, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.03.2011. 13:15h

Crna Gora troši 5 puta više energije po glavi stanovnika nego zemlje Evropske uniji, a gubici na mreži, od oko 22 posto, čine kompletnu godišnju proizvodnju Hidroelektrane Piva, poručeno je na konferenciji za novinare nevladine organizacije Green home povodom obilježavanja Sata za planetu.

Globalnom obilježavaju simboličnim gašenjem svijetla će se akciji, u periodu od 20 časova i 30 minuta do 21 čas i 30 minuta, u tržnom centru Delta Citi, poslovnicama Crnogorskog Telekoma u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Kotoru i Herceg Novom pridružiti i Crna Gora. Najavljeno je i da će se akciji priključiti i Uniqa osiguranje, Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo za održivi razvoj i turizam, kao i brojne NVO.

Iz NVO Grin home istakli su da ukoliko bi svaki stanovnik Crne Gore na sat vremena ugasio jednu sijalicu od sto vati ekonomska ušteda bi bila nešto više od 4.000 eura.

Iz NVO Green home istakli su da ukoliko bi svaki stanovnik Crne Gore na sat vremena ugasio jednu sijalicu od sto vati ekonomska ušteda bi bila nešto više od 4.000 eura.

“Mnogo značajnija je poruka da racionalna potrošnja energije nema alternative. Toliki je porast broja stanovnika u cijelom svijetu i ukoliko se nastavi ovim tempom nema tih izvora energije koji će uspjeti da nadomjeste potrebu za njenom potrošnjom”, kazao je izvršni direktor Green home-a Darko Pajović.

On je objasnio da po Vladinoj Strategiji energetske efikasnosti bez bilo kakvih ulaganja može se uštedjeti 14 odsto sadašnje potrošnje energije, odnosno oko 41 milion eura ili 400 hiljada tona uglja koji sagori u Termoelektrani Pljevlja. U Crnoj Gori se svaki drugi kilovat u domaćinstima troš na grijanje, potencijal solarne energije je među najvećim u Evropi, dok je udio alternativnih izvora energije nula.

U tržnom centru Delta Citi biće organizovan program u kojem će učestovati djeca iz vrtića “Đina Vrbica” i Dječjeg kulturnog centra Beauty, učenici osnovnih škola “Vado Milić” i “Pavle Rovinski”, a prvi put van Skupštine Crne Gore nastupiće i hor parlamenta “Tollite portas”. U akciju će se na različite načine uključiti i brojne NVO iz Pljevalja, Nikšića, Herceg Novog, Ulcinja, Podgorice, kao i restorani i kafići.

U Međunarodnoj kampanji povodom Sata za planetu, koja se održava već petu godinu za redom, već godinama učestvuju brojne svjetske metropole, a o masovnosti te akcije govori i podatak da je prošle godine učestovalo 1,3 milijarde ljudi u 6.000 gradova iz 130 država svijeta.

Proteklih godina svjetla su se gasila na Ajfelovoj kuli u Parizu, na Londonskom Big Benu, Koloseumu u Rimu, zgradi Opere u Sidneju, Empajer Stejt Bildinga u Njujorku, piramidama u Egiptu i mnogim drugim «zaštitnim znakovima» gradova i država širom svijeta.

Proteklih godina svjetla su se gasila na Ajfelovoj kuli u Parizu, na Londonskom Big Benu, Koloseumu u Rimu, zgradi Opere u Sidneju, Empajer Stejt Bildinga u Njujorku, piramidama u Egiptu i mnogim drugim «zaštitnim znakovima» gradova i država širom svijeta. Čak je i grad neonskih svjetala, Las Vegas, redovan učesnik Sata za planetu.

Sat za planetu obilježavaju i mnogi luksuzni hoteli, zamjenjujući osvjetljenje na recepciji voštanim svijećama.

Inicijativa Sat za planetu počela je 2007. godine u Australiji, kada je preko dva miliona građana isključila svijetla u Sidneju da bi pokazali svoju solidarnost sa ekološkim principima, nakon čega je munjevitom brzinom postala popularna u čitavom svijetu.

Bonus video: