Apatridi i dalje štrajkuju glađu, samo traže da mirno žive u Crnoj Gori

Za četiri dana trinaestoro imigranata koji štrajkuju glađu, među kojima su i dvoje maloljetnika, posjetio je jedino UNHCR donijevši im deterdžent, toalet papir, sapun i šampon.
0 komentar(a)
Apatridi, Foto: Luka Zeković
Apatridi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2011. 19:26h

Kurd Vakas Getindag je uložio žalbu na prvostepeno rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova prema kojem je trebalo dobrovoljno da napusti zemlju u roku od 15 dana.

Kako je ranije saopštila šefica Kancelarije za azil pri MUP-u Sandra Bugarin, nakon podnošenja žalbe Državna komisija će donijeti konačnu odluku o imigrantima u roku od dva mjeseca.

Za četiri dana trinaestoro imigranata koji štrajkuju glađu, među kojima su i dvoje maloljetnika, posjetio je jedino UNHCR donijevši im deterdžent, toalet papir, sapun i šampon.

Prema riječima Getindaga niko iz Vlade i nadležnih institucija nije im se obratio, čak ni nevladine organizacije, koje primaju pomoć od Ujedinjenih nacija.

“Mi samo želimo da mirno i legalno živimo u vašoj državi, jer mi nijesmo teroristi. Ne razumijem zašto nas ne prihvate”, rekao je Getindag, dodajući da nijesu tačni navodi da je on vođa grupe, već da svi zajedno “muče istu muku”.

Oni kažu da neće odustati od svojih zahtjeva i da ukoliko im niko u roku od deset dana ne obrati, pokušaće da potraže pomoć od međunarodnih organizacija.

Getindag je kazao da je u hotel “Start” na Vrelima Ribničkim, gdje ih je Zavod za izbjeglice smjestio, juče doveden još jedan momak iz specijalnog zatvora za imigrante.

“Mnogi od nas su imali problema prilikom ulaska u Crnu Goru, pa su momka iz Palestine policajci tukli na granici s Hrvatskom i Kosovom”, kazao je Getindag, pokazujući na ožiljke mladića iz Palestine.

Getindag, je sa još 16 muškaraca, iz Alžira, Palestine, Libija, Tunisa, Maroka i Somalije, u nadi da će porodici obezbijediti bolji život, ilegalno ušao u Crnu Goru prije pola godine. Prije nego što su zatražili azil i dobili privremeni smještaj na Vrelima ribničkim, više mjeseci bili su zatvoreni u ZIKS-u i u privatnoj kući na Koniku.

Bonus video: