Radnici Radio Cetinja sa burekom pred Prijestonicu

Sakupili smo svi po 10 centi za ovaj burek, a ako budemo sjutra imali novca, donijećemo i jogurt, poručili su radnici
56 pregleda 0 komentar(a)
Radio Cetinje protest, Foto: Danijela Lasica
Radio Cetinje protest, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 24.03.2011. 17:17h

Radnici Radio Cetinja, njih dvadesetak, sa burekom na tanjiru, prošetalo je od svojih prostorija do zgrade Prijestonice, koja je osnivač tog medija, u znak protesta jer nijesu primili 56 plata.

Burek na tanjiru, kako su kazali zaposleni, predstavlja svojevrsnu simboliku u radiju.

"Planiramo da protestujemo sve dok nam se neko od nadležnih ne obrati. A, burek ćemo donositi svakog dana pred vrata Prijestonice, jer on govori da nemamo čak ni topli obrok. Sakupili smo svi po 10 centi za ovaj burek, a ako budemo sjutra imali novca, donijećemo i jogurt", poručili su radnici.

Zaposleni u prvom crnogorskom radiju planiraju da danas postave i 56 upaljenih svijeća za 56 neprimljenih plata od kojih će se, kako su rekli, “najvjerovatnije morati oprostiti".

Okupljeni radnici su kazali da su prinuđeni da od osnivača traže objašnjenje gdje su 30 hiljada eura iz budžetskih sredstava za Radio Cetinje iz 2009. godine, 70 hiljada za 2010, te zašto je iz predloga budžeta za 2011. izbrisan Radio Cetinje.

"Opština, kao osnivač, ako ništa drugo, makar je dužna da nam objasni, odnosno da ustanovi gdje je novac koji je budžetom bio opredijeljeni za Radio Cetinje. Uplate su prestale u julu 2009. godine. Iako su nakon toga usvajane odluke o finansiranju radija, niko nije ništa uplaćivao", tvrde radnici.

Nastavak borbe

Poručuju da su se na takav vid borbe odlučili jer su iscrpili sve zakonske mogućnosti.

Obratili su se osnovnom javnom tužiocu koji ih je obavijestio da nakon sprovedenih radnji, nije našao elemente krivičnog djela i preporučio im, kažu, da policiji prijave odgovorna lica iz opštine.

"Mi to nijesmo htjeli da uradimo, ali nije rečeno da nećemo", kazali su zaposleni u Radio Cetinju.

Nebrojeno puta su se, dodaju, obraćali i strukovnim organizacijama, Agenciji za radio-difuziju, Ministarstvu kulture, međunarodnim organizacijama, kao i nevladinom sektoru, čak i odborničkim klubovima koji egzistiraju u lokalnom parlamentu.

"Odgovor od svih bio je da nemaju para. Nijesmo samo tražili pare, već smo zahtijevali da se riješe i neki drugi sistemski problemi, ali nikada nijesmo našli partnera u nekom od ovih organizacija kojima smo se obraćali za pomoć. Skupština opštine je uvela prinudne mjere, pa je i ono malo procesa rada koji je postojao u našem radiju, potpuno obesmišljeno, jer ljudi nakon 56 plata koje nijesu primili nemaju više nikakvog motiva za rad", poručili su nezadovoljni radnici.

Sakupili smo svi po 10 centi za ovaj burek, a ako budemo sjutra imali novca, donijećemo i jogurt, poručili su radnici, i pitali gdje je novac koji je za njihov medij opredijeljen iz budžeta

Bonus video: