Kontrola radioaktivnosti na graničnim prelazima i aerodromima u Crnoj Gori

Pejović je kazala juče da će osobe koje mogu biti potencijalni nosioci zračenja biti smještene u neku vrstu karantina
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 14:05h

Aerodromi Crne Gore, granična policija, carina, kao i svi oni koji imaju veze sa prometom ljudi i roba na graničnim prelazima su u obavezi da kontrolišu i mjere stepen radioaktivnosti za sve koji dolaze sa prostora u kojima je zabilježen povećan nivo zračenja nakon katastrofe u Japanu.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kazala je juče da će osobe koje mogu biti potencijalni nosioci zračenja biti smještene u neku vrstu karantina.

“Do sada nije zabilježen ni jedan takav slučaj, a ukoliko se javi, predviđen je poseban tretman u smislu izopštavanja iz najbližeg okruženja. Mi ne očekujemo da se tako nešto desi, jer nema ni najava turističkih posjeta iz tog dijela svijeta, ali ukoliko bude sličnih slučajeva reagovaćemo na pravi način i kako to predviđaju svi mogući propisi”, objasnila je ona.

U Crnoj Gori rade se 24 – časovna mjerenja radioaktivnosti i to mnogo ozbiljnija nego što se je to predviđeno radovnim monitoringom. Pejović je kazala i da su sve analize koje je Agencija dobila od Centra za ekotoksikološka ispitivanja potvrđuju da nema ni jednog zabilježenog parametra koji bi pokazao da postoji povećana doza zračenja na teritoriji Crne Gore.

“Agencija iz Beča nas dnevno informiše o stanju u drugim djelovima Evropske unije i osim na Islandu, gdje su zanemarljiva povećanja pokazala kao evidentna, na prostoru Evrope nema podataka koji govore o tome da je situacija zabrinjavajuća”, objasnila je Pejović.

Ona je istakla i da će Hidrometeorološki zavod Crne Gore pratiti meteorološku situaciju kako bi se utvrdilo kakve su mogućnosti da radioaktivnost vjetrovi usmjere ka Evrope.

Agencija je u obavezi da ukoliko dođe do prekoračenja radioaktivnosti o tome obavijesti javnost, te nađe mehanizme da na vrijeme upozore građane na mogućnost uticaja zračenja na njihovo zdravlje.

Bonus video: