Neće slati djecu na nastavu dok S.R. ne napusti OŠ "Vladimir Nazor"

Nekoliko neobaviještenih roditelja je tokom časova dolazilo u školu i odvelo svoju djecu prije kraja nastave.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 10:18h

Roditelji učenika iz odjeljenja VII1 podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” neće slati djecu u školu dok Ministarstvo prosvjete i sporta ne promijeni odluku o prebacivanju S. R. u tu obrazovnu ustanovu.

Roditelji najavljuju dalji bojkot nastave, uprkos upozorenju Ministarstva prosvjete da su dužni da omoguće djeci školovanje, jer u suprotnom krše zakon.

Štrajk dok ministar ne promijeni odluku

Svega nekoliko od ukupno 30 đaka tog odjeljenja pohađalo je nastavu, nakon što je direktor škole Dragoje Radonjić u utorak veče garantovao roditeljima da će im djeca i dalje biti bezbjedna u školi, a pomoćnica Ministra prosvjete Vesna Vučurović upozorila da je odluka o prebacivanju đaka S. R. konačna i da su svi dužni da je poštuju.

“Ističemo da je dužnost i obaveza roditelja da omoguće ispunjavanje osnovnoškolske obaveze za svoju djecu i ukoliko tu obavezu ne ispune, podliježu propisanim sankcijama”

Nekoliko neobaviještenih roditelja je tokom časova dolazilo u školu i odvelo svoju djecu prije kraja nastave.

“Roditelji učenika VII1, nezadovoljni 'zaključcima' sa sastanka, odlučili su da svoju djecu ne šalju na nastavu dok Ministarstvo ne promjeni odluku. Još čvršće ostajemo pri tome stavu nakon saznanja da je učenik (S. R.), koji je po riječima predstavnika Ministarstva prosvjete pod nadzorom socijalne službe, 22. marta učestvovao u incidentu ispred OŠ “Radojica Perović”, stoji u saopštenju roditelja dostavljenom “Vijestima”.

Ministarstvo prosvjete je saopštilo da je osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu uzrasta od 7 do 15 godina, istakavši da će “u skladu sa važećim zakonom, pratiti ostvarivanje ovog prava”.

“Ističemo da je dužnost i obaveza roditelja da omoguće ispunjavanje osnovnoškolske obaveze za svoju djecu i ukoliko tu obavezu ne ispune, podliježu propisanim sankcijama”, saopštilo je Ministarstvo.

Ističe se da će direktor škole “preduzeti sve propisane neophodne radnje i mjere u cilju kvalitetne organizacije nastave za učenike VII1 odjeljenja”.

Radonjić je juče kazao da očekuje da će roditelji ispuniti svoju zakonsku obavezu i dopustiti djeci da idu na nastavu.

Komisija Ministarstva prosvjete odlučila je da đaka S.R. koji je prošle sedmice izudarao nastavnicu u OŠ “Radojica Perović” upiše u OŠ “Vladimir Nazor”, nakon što mu je izrečena najstroža disciplinska mjera predviđena za osnovce - premještaj iz jedne u drugu školu.

Uprava škole prećutala incident

Sedam dana nakon što je izudarao nastavnicu, S. R. je u utorak polomio staklo na automobilu Radomira Božovića koji je nastavnik u OŠ ”Radojica Perović”.

Svega nekoliko sati potom, Radonjić i delegacija Ministarstva prosvjete, na čelu sa Vučurović, garantovali su roditeljima đaka OŠ “Vladimir Nazor” da S.R. neće napraviti nikakav incident, da je pod nadzorom socijalne službe.

“Događaji o kojima obavještavaju mediji, a koji su se desili u školi i van nje nakon izricanja navedenih vaspitnih mjera, biće predmet razmatranja nadležnih organa”

Vučurović je čak kazala da je S.R. bolestan i da zbog toga cijelu sedmicu neće dolaziti u školu, ali ni ona ni Radonjić nijesu ni pomenuli da je S. R. toga dana ponovo napravio incident u svojoj bivšoj školi, o čemu su morali biti obaviješteni.

Više roditelja koji su dan kasnije, čitajući “Vijesti” saznali o najnovijem “poduhvatu” đaka S.R. ogorčeno je takvim postupkom.

“Direktor i pomoćnica ministra garantuju nam da (S. R.) neće ponoviti u našoj školi ništa slično, ističu da će psiholozi i pedagozi raditi na njegovoj resozijalizaciji, da će ga čuvati i policajac, a prećutkuju da je on, iako je bolestan i pod nadzorom stručnjaka, uspio da polupa automobil bivšem nastavniku.

Baš su me ubijedili da neće ponoviti nešto slično”, kazao je “Vijestima” roditelj jednog od đaka odjeljenja VII1.

Ministarstvo prosvjete nije precizno odgovorilo na pitanja “Vijesti” zašto Vušurović nije na sastanku obavijestila roditelje da se desio novi incident, te da li ih je obmanula prećutkivanjem te informacije.

“Događaji o kojima obavještavaju mediji, a koji su se desili u školi i van nje nakon izricanja navedenih vaspitnih mjera, biće predmet razmatranja nadležnih organa”, odgovorilo je Ministarstvo prosvjete.

Direktor okrenuo novi list

Izjava direktora OŠ “Vladimir Nazor” umnogome se razlikuje od stava koji je zastupao noć ranije.

“Trebalo je ranije da se uključe socijalni radnici, kao i organi za maloljetničku delikvenciju”

Na sastanku sa roditeljima i delegacijom Ministarstva prosvjete Radonjić je u više navrata garantovao bezbjednost svim đacima, jasno se založivši da S. R. uči u školi na čijem je čelu, a juče je okrenuo list i zbog poruke: “Čuvajte se vi tamo miševi, ja sam narkoman", koju je S. R. navodno poslao preko Fejsbuka.

"Zbog toga, kao čovjek dugogodišnjeg poslovnog iskustva, ali i kao roditelj, razumijem i opravdavam stav roditelja i njihovu zabrinutost", kazao je Radonjić agenciji MINA.

On je ostao pri stavu da djetetu treba pomoći, ali je pomenuo i “neke drugu ustanove”, a ne samo školu na čijem je čelu.

“Za tu djecu je zakon predvidio neku drugu ustanovu i druge osobe koje se bave njihovom edukacijom”, kazao je Radonjić, a noć ranije je tvrdio da je “Vladimir Nazor” praktično idealno mjesto za “resocijalizaciju” đaka S. R.

On je dodao da o S. R. ne zna ništa, sem onogo sa čim se upoznao iz medija, ocijenivši da je “priča izlišna” ako je sve to tačno.

“Trebalo je ranije da se uključe socijalni radnici, kao i organi za maloljetničku delikvenciju”, ocijenio je Radonjić.

Gotovo svi roditelji đaka iz odjeljenja VII1 kazali su “Vijestima” da im je Radonjić, dan prije sastanka, obećao da neće pristati da upiše đaka S. R. - po cijenu otkaza.

Nastavnik podnosi krivičnu prijavu

Nastavnik Radomir Božović potvrdio je “Vijestima” da je zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv đaka S.K. koji mu je, zajedno sa S.R, prije dva dana oštetio automobil.

Nedugo nakon što su S.M. i S.R. polomili staklo i migavac na nastavnikovom automobilu, umalo je došlo do tuče S.M.

Božović je najavio da će podnijeti i krivičnu prijavu protiv S.K. sa kojim se, kako su “Vijesti” objavile, umalo i potukao.

Direktorica OŠ “Radojica Perović” Mirjana Bošković potvrdila je navode “Vijesti”, kazavši: “Nemam šta da dodam, ni da oduzmem”.

Ona je kazala da je razgovarala sa roditeljima učenika S.K., koji je u IX razredu, najavivši da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak. Nedugo nakon što su S.M. i S.R. polomili staklo i migavac na nastavnikovom automobilu, umalo je došlo do tuče S.M. i Božovića u kancelariji pomoćnika direktora škole.

S.M. je zaprijetio nastavniku da će ga “uništiti” kada završi osnovnu školu. Potom je došlo do čupanja i guranja, ali su prisutni spriječili tuču đaka sa nastavnikom koji mu je ranije dao negativnu ocjenu zbog koje je ponavljao razred.

Bonus video: