U Hitnoj osnovna pomoć za odrasle bez knjižice 6,44 eura

Ukoliko ljekar nakon pregleda utvrdi da pacijent nije „hitan slučaj”, odnosno nijesu mu ugrožene vitalne funkcije liječeni će obavljeni pregled morati da plati
69 pregleda 0 komentar(a)
Hitna pomoć, Foto: Luka Zeković
Hitna pomoć, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.03.2011. 19:27h

Pacijenti koji prilikom posjete Hitnoj pomoći nemaju zdravstvenu knjižicu , od osnivanja Zavoda za hitnu pomoć, pregled plaćaju isključivo na osnovu procjene dežurnog ljekara.

Naime, novina je to što, kako su objasnili iz Zavoda, pružene zdravstvene usluge ne moraju plaćati oni pacijenti bez zdravstvenog osiguranja, čije zdravstveno stanje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, koju procjenjuje dežurni doktor.

Međutim, ukoliko ljekar nakon pregleda utvrdi da pacijent nije hitan slučaj, odnosno nijesu mu ugrožene vitalne funkcije, kako naglašavaju, dužan je da obavljeni pregled i plati.

"Urgentnost stanja pacijenta isključivo procjenjuje dežurni doktor, jer temperature, povrede, bolovi i slično tu ne spadaju, već to zavisi i od mnoštva drugih faktora, dok srčani i moždani udar, jaka krvarenja, prelomi, su između ostalih, urgentna stanja”, naveli su iz Zavoda

Ističući da se u toj službi prevashodno svim pacijentima ukaže pomoć, bez obzira na to da li kod sebe imaju knjižicu, iz Zavoda su objasnili da se sada naplata pregleda, umjesto nekadašnjeg izdavanja priznanica , obavlja paragon blokovima koji su ovjereni u Poreskoj upravi.

"Nakon obavljenog pregleda, po nalogu dežurnog doktora, medicinska sestra izdaje račun, prema cjenovniku odobrenom od Fonda zdravstva, koji je istaknut u svakoj ambulanti”, objašnjavaju proceduru iz te ustanove.

Dok se, kako dodaju, pregledi djece ne naplaćuju, cijena osnovnog pregleda za odrasle pacijente je 6.44 eura.

Urgentna stanja građana, objašnjavaju iz Zavoda, prvenstveno su ona u kojima su pacijentu ugrožene osnovne životne funkcije (svijest, disanje, srčani rad). Takođe, tu se podrazumijevaju i ona kod kojih se pretpostavlja da u narednih pola sata može doći do ugrožavanja vitalnih funkcija.

"Urgentnost stanja pacijenta isključivo procjenjuje dežurni doktor, jer temperature, povrede, bolovi i slično tu ne spadaju, već to zavisi i od mnoštva drugih faktora, dok srčani i moždani udar, jaka krvarenja, prelomi, su između ostalih, urgentna stanja”, naveli su iz Zavoda.

Ističući da na takav način rada do sada nije bilo zamjerki, odnosno da nijesu imali žalbi pacijenata kojima je usluga bila naplaćena, iz Zavoda napominju da se svi građani koji se smatraju oštećenim mogu obratiti zaštitniku prava pacijenata te ustanove.

Bonus video: