Dogovor roditelja članova KUD-a sa Žabljaka i Centra za kulturu

Predsjednik Savjeta roditelja djece kaže da je inicijativa Centra da se društvo transformiše po principu NVO za njih neprihvatljiva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 17:27h

Neriješeni odnosi Centra za kulturu sa koreografom koji, po ugovoru o djelu, vodi Kulturno-umjetničko društvo “Radoje Dakić Brko” sa Žabljaka, prije desetak dana doveli su do prestanka rada KUD-a koji duže od godinu dana uspješno radi i okuplja 130 članova predškolskog i školskog uzrasta.

Prestanak rada jedinog organizovanog rada s mladima na Žabljaku izrevoltirala je članove i njihove roditelje, a pojedine dovela i do suza.

Roditelji su se organizovali, formirali savjet i održali nekoliko burnih sastanaka s rukovodstvom Centra.

Posljednji, današnji, donio je pozitivne pomake, pa će Društvo sa tradicijom dugom 64 godine, opet početi da radi.

Predsjednik Savjeta, koji su formirali roditelji djece, Miodrag Popović kaže da su roditelji bezrezervno stali na stranu djece i dosadašnjeg načina rada.

“Ne samo da su za godinu dana rada naučili mnogo iz oblasti folklora već su se družili i socijalizovali. Ispriječili su se neki detalji, banalni ili zlonamjerni, da sve prekinu i vrate mališane na ulicu”, kaže Popović, potvrđujući da je s upravom Centra juče postignut dogovor da društvo istog dana nastavi da radi.

Popović kaže da je iz Centra poteklo razmišljanje da se društvo transformiše po principu NVO.

“Za nas je to bilo neprihvatljivo rješenje. Tražili smo da, kao i do sada, djeluje u sklopu Centra za kulturu. Mi ćemo plaćati članarinu, a novac će se usmjeriti za jačanje društva, nabavku nošnji i slično.

Tražili smo da se raspiše konkurs prema kome bi koreograf bio u stalnom radnom odnosu. Ima prostora za aktiviranje i drugih sekcija u društvu. Insistirali smo da se pojača budžet Centra. Sve je to predstavnicima Centra bilo prihvatljivo i očekujem da će ubuduće sve ići na zajedničko zadovoljstvo”, kaže Popović.

Predsjednik Savjeta Centra za kulturu Milutin Žugić kaže da je koreografu istekao ugovor 18. marta, nakon čega je prestao da radi.

“Roditelji su reagovali, razgovarali smo, a koreograf je prihvatio da radi dok se status društva organizaciono ne riješi. Društvo nastavlja da radi, a u međuvremenu će se raditi na njegovoj transformaciji u NVO”, kazao je Žugić.

Bonus video: