Na Cetinju otvorena automatska meteorološka stanica

Izradnja novog objekta trajala je oko četiri mjeseca, a za datum otvaranja uzet je baš Svjetski dan meteorologije.
225 pregleda 0 komentar(a)
Meteo stanica, Foto: Danijela Lasica
Meteo stanica, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 23.03.2011. 14:55h

Iako crnogorska prijestonica ima dugu tradiciju aktivnosti na planu meteorologije, koja datira još od prvih instrumentalnih mjerenja iz 19. vijeka, na Cetinju će se od danas prvi put temperatura mjeriti 24 sata dnevno.

Naime, u tom gradu je svečno otvorena automatska meteorološka stanica u Cetinjskom parku, koja je uvršetan u takozvane stanice prvog reda.

Stanicu su otvorili gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić.

Izradnja novog objekta trajala je oko četiri mjeseca, a za datum otvaranja uzet je baš Svjetski dan meteorologije.

Stanica će biti umrežena sa ostalim u Crnoj Gori

Gradonačelnik Bogdanović kazao je da će automatska stanica, koja će biti umrežena sa preostalim glavnim stanicama u Crnoj Gori, omogućiti da svi parametri vezani za stanje u atmosferi i hidrosferi u Prijestonici budu dostupni i obnavljani u desetominutnom intervalu, u skladu sa međunarodnim meteorološkim standardima.

"Kada je riječ o Cetinju, sasvim je jasno da će nam informacije koje budemo dobijali iz nove stanice predstavljati značajnu podršku.

One će biti korisne kako u pogledu planiranja i realizacije aktivnosti, tako i u preventivnom djelovanju po pitanju šteta i elementarnih nepogoda sa kojima su se, svjedoci smo, stanovnici dijela teritorije Prijestonice, tokom relativno bliske prošlosti, nerijetko suočavali " istakao je gradonačelnik.

Projekta izgradnje osavremenjene meteorološke stanice na Cetinju, realizovali su Vlade i Hidrometeorološki zavod.

Ministar Predrag Sekulić kazao je da je od posebne važnosti jačanje saradnje Hidrometeorološkog zavoda sa svima koji neposredno ili posredno učestvuju u donošenju i sprovođenju strateških odluka i mjera.

" Posebno je važno raditi na saradnji sa Vladom, privrednim organizacijama, naučnim krugovima, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom, medijima i najširom javnošću, u cilju preventivne zaštite od atmosferskih i hidroloških nepogoda i osiguranja najboljeg odgovora na razvojne izazove u vezi sa vremenom, klimom i vodom" rekao je ministar Sekulić.

Predsjednik Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore Luka Mitrović naglasio je da otvaranje automatske stanice ima izuzetan značaj za grad. - Podizanje programa rada meteorološke stanice je od vitalnog značaja za razvoj Cetinja, jer pruža važne informacije za planiranje razvoja i operativnu zaštitu od šteta koje mogu nastati usljed ekstremnih meteoroloških pojava" kazao je Mitrović

Problem vodosnabdijevanja i dalje aktuelan

Na otvaranju stanice pokrenut je i vječiti porblem vodosnabdijevanja grada. Mitrović je kazao da je Cetinje grad sa najviše padavina u Evropi, a da je prošle godine oborio taj rekord na 5200mm. "

Svi dobro znamo kakve su bil posljedice u atmosferi, kako se odrazilo na hidrološki sistem, a opet ovaj naš grad kuburi sa nedostatkom vode" kazao je Mitrović.

Direktorica JP „Vodovod i kanalizacija“ – Cetinje Njegosava Vujanović, međutim poručuje građanima Cetinja, da će i ovofga ljeta svi zajedno morati biti strpljivi, jer se tek krenulo u rješavanje tog problema.

" Započeta je realizacija programa dovođenja sistema u mjerno stanje. Ovaj program realizuju Projektomontaža iz Beograda, Regionalni vodovod I Vodovod Cetinje.

Radovi zvanično počinju narednog ponedjeljka, a planirano je da radovi budu završeni u 8. jula ove godine" kazala je Vujanović.

Bonus video: