Samo 6 đaka došlo, direktor opravdava roditelje

Učenik je preko Fesbuka poslao poruku "Čuvajte se vi tamo miševi, ja sam narkoman", rekao je direktor Radonjić.
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 12:11h

Većina učenika VII/1 Osnovne škole »Vladimir Nazor«, nije došla na nastavu zbog odluke prosvjetnih vlasti da đak S.R., koji je nedavno izudarao nastavnicu u školi “Radojica Perović", nastavi školovanje u toj školi.

Komisija Ministarstva prosvjete odlučila je da S.R. upiše u školu “Vladimir Nazor”, nakon što mu je izrečena najstroža disciplinska mjera predviđena za osnovce – premještaj iz jedne u drugu školu.

Većina roditelja đaka saopštila je juče da neće poslati djecu na nastavu.

Direktor škole, Dragoje Radonjić, rekao je da je od ukupno 30 đaka odjeljenja, na nastavu došlo njih šest.

»Oni što su došli na nastavu djeca su čiji roditelji sinoć nijesu prisustvovali sastanku i tako da nijesu znali šta je odlučeno«, kazao je Radonjić.

Direktor: Opravdavam zabrinutost

Radonjić je naveo da je cilj sastanka, koji je sinoć održan sa roditeljima i predstavnicima nadležnog ministarstva da se pomogne djetetu i da se ono vrati na pravi put.

»Duga je priča ko je krivac za takvo ponašanje. Tamo gdje ne funkcioniše porodica, organi škole i gdje imamo ulicu ovakva kakva je, pod znakom pitanja je koliko može biti uspješan đak«, smatra Radonjić.

On je naveo da o S.R. ne zna ništa osim ono sa čime se upoznaje iz medija.

»Ako je sve to istina što mediji javljaju, onda je svaka priča izlišna. Trebalo je ranije da se uključe socijalni radnici, kao i organi za maloljetničku delikvenciju«, naveo je on.

Kako je kazao, taj učenik je preko Fesbuka /Facebook/ poslao poruku "Čuvajte se vi tamo miševi, ja sam narkoman".

"Zbog toga, kao čovjek dugogodišnjeg poslovnog iskustva ali i kao roditelj razumijem i opravdavam stav roditelja i njihovu zabrinutost", kazao je on.

Radonjić je naveo da kontaktira sa ministrom prosvjete i sporta, Slavoljubom Stijepovićem svakodnevno i da je njegov stav da djetetu treba da se pomogne.

Učenik nije upisan kao odsutan

Kako je kazao, takav slučaj treba da bude škola svim prosvjetnim radnicima, da u korijenu sasijecaju slične pojave. »Za tu djecu je zakon predvidio neku drugu ustanovu i druge osobe koji se bave njihovom edukacijom«, saopštio je on.

On je pozvao djecu da dođu na nastavu i kazao da taj učenik nije u školi.

"Razgovarao sam sa roditeljem prije dva dana. Prihvatio je da sarađuje ali ja se pitam gdje je on do sada", rekao je on dodajući da ne zna kada će učenik doći na nastavu.

"On nije upisan kao odsutan jer nema nijedne dokumentacije na osnovu koje bi se to uradilo«, naveo je on.

Radonjić očekuje da će roditelji ispoštovati obaveze prema svojoj djeci da im dozvole da idu u školu. "A da prepuste organima koji su dužni da sprovode zakon da rade svoj posao".

Ostala nastava teče normalno

Radonjić je saopštio da je stanje u školi redovno, i da, osim odjeljenja koje nije u punom sastavu teče po ustaljenoj proceduri.

Roditelji su juče jasno saopštili svoje stavove direktoru škole Dragoju Radonjiću i predstavnicima Ministarstva prosvjete na čelu sa pomoćnicom ministra za osnovno obrazovanje Vesnom Vučurović.

Vučurović nije komentarisala namjeru roditelja, a Radonjić je kratko kazao: “Molim vas da sjutra budu u klupama”, kasnije dodavši i “doći će na časove”.

To je epilog sinoćnjeg, gotovo dvočasovnog, burnog i mučnog sastanka, na kome su službenici Ministarstva i Radonjić pokušali da ubijede roditelje da njihovoj djeci ne prijeti opasnost od bivšeg đaka OŠ “Radojica Perović”.

Sedam dana nakon što je nasred časa izudarao nastavnicu, S.R. i drugi đak OŠ “Radojića Perović” S.M. oštetitili su juče autobil nastavnika Rada Božovića. Nedugo potom, umalo je došlo do tuče Božovića i S.M. koji je, prema saznanjima “Vijesti”, zaprijetio nastavniku da će ga “uništiti” kada završi osnovnu školu.

Bonus video: