Grupa NVO traže od Lukšića smijeni Dinošu

Koalicija NVO je u pismu saopštila da je Crnoj Gori potreban ministar koji će iskreno i stručno biti spreman da obezbijedi uslove za zaštitu prava svake osobe.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ferhat dinosa, Foto: Boris Pejović
Ferhat dinosa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2011. 20:16h

Grupa nevladinih organizacija poslala je pismo premijeru Igoru Lukšiću pismo u kojem je zatraženo da se ozbiljno razmotri predlog za smjenu Ferhata Dinoše ministra ljudskih i manjinskih prava zbog toga što on nije promijenio stavove zbog kojih je ušao u Deklaraciju Evropskih parlamentaraca.

“Primjetno je da ministar omogućava svojim pomoćnicima da reaguju u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda, čime uvodi politiku „dvije publike“: on sam nastavlja sa svojom nepokolebljivošću u negativnom odnosu prema LGBT populaciji, dok istovremeno njegovi pomoćnici zastupaju i stavove koji jedino mogu biti primjereni ministarstvu ljudskih prava”, navodi se u pismu.

Religija ispred zakona?

Potpisnici su podsjetili da je u toku nepunih mjesec dana Dinoša umjesto da pokaže veći stepen senzibilisanosti proglasio ministarstvo na čijem je čelu nenadležnim da pripremi i predstavi skupštinskom odboru Izvještaj o stanju prava LGBT osoba.

“On još jednom povlači da se ne mogu izjednačiti prava nacionalnih i seksualnih manjina, jer bi to bila uvreda za nacionalne manjine. Pri tom, on demonstrira očigledno nepoznavanje i Ustava i međunarodnih standarda, jer ne razumije da su afirmativna akcija i pozitivna diskriminacija sinonimi”, navodi se u pismu Lukšiću.

Zamjerka je data i na posljednji javni istup ministra tokom kojeg je potvrdio ranije stavove o potrebi za ”očuvanjem moralnog koda naroda”, te poštovanjem i očekivanjem iskazivanja božije volje, “otvarajući dilemu da li je za ministra religija ispred zakona u Crnoj Gori”.

Koalicija NVO je u pismu saopštila da je Crnoj Gori potreban ministar koji će iskreno i stručno biti spreman da obezbijedi uslove za zaštitu prava svake osobe bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku pripadnost, odnosno seksualnu orjentaciju.

.

.

Bonus video: