Milinić: Predlog Zakona o radu radnika vraća u robovlasničko društvo

Izmjene su donijete na inicijativu Ministarstva finanasija koje je jedino imalo primjedbe na raniji tekst.
0 komentar(a)
USCG, Foto: Vesko Belojević
USCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.03.2011. 19:31h

Socijalni partneri na sjednici Socijalnog savjeta nijesu uspjeli da se usaglase o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o radu čiji je “finalni” tekst tri puta mjenjan u posljednjih 15 dana.

Unija slobodnih sindikata (USS) je na samom početku napustila zasjedanje jer su kategorično odbili da pričaju o tekstu koji nije verifikovala rana grupa, a oko kojeg su se usaglašavali šest mjeseci.

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) je takođe napustio sjednicu nakon što su utvrdili da se i protiv njihove volje raspravlja o nekom novom predlogu ali su se, ipak, nakon pauze vratili kada je i odložena sjednica za petak.

"Postoji dovoljno prostora za kvalitetan socijalni dijalog" kazao je pomirljivo ministar rada i predsjednik Socijalnog savjeta Suad Numanović nakon što su oba sindikata napustaila sjednicu kojom je predsjedavao.

Članovi Socijalnog savjeta su najnoviji predlog, kojim se ukidaju sve norme koje su uz veliku muku bile uvrštene u usaglašeni predlog, dobili u petak poslijepodne.

Koordinatorka Radne grupe Anka Stojković je kazala da se njime predviđa ukidanje minulog rada kao elementa za uvećanje zarade, mjenja se i pravilo šta se smatra bruto zaradom, preciziraju se odredbe za utvrđivanje minimalne zarade, unaprjeđuju se odredbe otkaza o radu, prestanka radnog odnosa po sili zakona, revidiraju se odredbe o kolektivnom ugovoru i ukida se ugopvor o djelu kao, kako je rekla, najviše zloupotrebljavan institut u radnom zakonodavstvu.

Izmjene su donijete na inicijativu Ministarstva finanasija koje je jedino imalo primjedbe na raniji tekst.

Predstavnica SSCG Čede Milinić je “izrazila gorčinu” zbog najnovijeg predloga i rekla da su na SSCG pritisci radnika veliki te da je već urušen socijalni dijalog zbog čega će se organizovati neki od oblika socijalne borbe.

"SSCG ne pristaje na naknadno unijete izmjene i dopune i insistiramo da se vrati ranije utvrđeni predlog.

Ne definiše se rad na određeno i neodređeno vrijeme, pitanje tehnološkog viška, opšteg kolektivnog ugovora i na taj način se narušava se socijalna sigurnost zaposlenih.

Ukida se i minuli rad i na taj način se radnik vraća na robovlasničko društvo i mi to nećemo dozvoliti" kazala je Milinić.

I predsjednik sindikata Uprave policije i član SSCG Dušan Vratnica je kazao da je protiv ukidanja beneficiranog radnog staža i da se novim predlogom potpuno ugrožava socijalna stabilnost zaposlenih te da je njegovo usvajanje nerealno i nehumano za zaposlene.

"Molimo vas da ne ulazimo u raspravu o ovom predlogu za koji, iako to tvrde, ne postoji konsenzus. Mi ćemo napustiti sjednicu jer želimo da branimo svoje i dostojanstvo svojih potpisa" rekao je generalni sekretar USS Srđa Keković.

Predstavnica Univerziteta u Radnoj grupi Vesna Simović je kazala da je riječ o “poluoktroisanom zakonu koji je donijet na principu dogovorićemo se ali da bude kako ja kažem”.

"Ovaj tekst nije rezultat kompromisa nego volje ministarstva finansija, a to znam jer sam prisustvovala ttim sastancima" kazala je Simović i dodala da vjeruje da Socijalni savjet neće dati legitimitet takvom tekstu.

Bonus video: