I đaci iz Plužina poslali pomoć za saniranje klizišta ispod spomenika na Tjentištu

Klizište ispod spomenika na Tjentištu biće sanirano, saopštili iz NP "Sutjeska"
50 pregleda 2 komentar(a)
Delegacija NP Sutjeska, Foto: Facebook.com
Delegacija NP Sutjeska, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 31.03.2018. 13:59h

Do obilježavanja 75 godina Bitke na Sutjesci, sredinom juna ove godine, klizište ispod spomenika borcima poginulim 1943. biće sanirano zahvaljujući pomoći iz svih bivših jugoslovenskih republika, među kojima i Crne Gore.

Iz Nacionalnog parka “Sutjeska” objavili su kako su “ponosni što je Sutjeska u srcima antifašista širom svijeta, a posebno iz bivših republika SFRJ koje su dale ogromne žrtve za slobodu svojih naroda”.

Delegacija NP “Sutjeska” juče je u Podgorici razgovarala sa predstavnicima SUBNOR-a Crne Gore i Vlade Crne Gore, koja je na sjednici u četvrtak odlučila da pomogne sanaciju spomenika palim borcima. Koliko novca će dati Vlada, znaće se nakon jučerašnjeg sastanka.

Komunisti Nikšića i Pive, kao i učenici Sedmog razreda iz Plužina, takođe su pomogli sanaciju, prikupili su 405 eura:

“Kada smo vidjeli klizište koje prijeti kosturnici i spomeniku, osjetili smo našu obavezu da reagujemo i prikupimo novca onoliko koliko smo u mogućnosti. To je naš dug prema borcima“, kazao je predsjednik nikšićkih komunista Radislav Stanišić, koji je zajedno sa Dragojem Strunjašem posjetio NP „Sutjeska“.

Primio ih je, kako je kazao, direktor NP Dejan Pavlović, koji se zahvalio na donaciji.

"Poveo nas je do Doline heroja da vidimo klizište. Zaista je bilo tužno vidjeti šta se tamo dešava. Ne treba zaboraviti da bitka na Sutjesci ima veliki značaj za Crnu Goru, prije svega Nikšić, jer je tamo učestvovalo oko 600 boraca iz ovog kraja, a život ostavilo njih 190“, podsjetio je Stanišić.

Pošto nikšićki komunisti i dalje njeguju kult „Štafete mladosti“ dogovorili su se sa direktorom NP „Sutjeska“ da ove godine štafeta na putu iz Nikšića do Kuće cvijeća u Beogradu svrati i na Tjentište i tu prenoći.