U nedjelju protest za odlaganje legalizacije objekata

Predstavnik mještana iz Zagoriča Darko Vešović je istakao da neće da plate ne zato što ne žele, već jednostavno nemaju novac
234 pregleda 8 komentar(a)
Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2018. 15:51h

Građani koji su nelegalno sagradili kuće na području Podgorice za sjutra u podne su zakazali protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore, nezadovoljni postupkom legalizacije i ponuđenim cijenama.

Kako je objasnio predstavnik mještana iz Park šume u Zagoriču Radovan Jeremić tražiće da se legalizacija odloži, jer nemaju novca i komunalije su preskupe.

"Svakom od nas da bi pokrenuli proces legalizacije treba 500 eura samo da prikupimo potrebnu dokumentaciju. Mi taj novac jednostavno nemamo. I još treba nakon toga da izdvojimo nekoliko hiljada eura. Koliko je interesovanje dovoljno govori to što se iz Podgorice za legalizaciju prijavilo samo stotinjak građana", istakao je Jeremić.

On je kazao da izjava gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića da će mještani Zagoriča za legalizaciju kuće od stotinu kvadrata na svome zemljištu platiti nešto više od 2.000 eura i da je to povoljno, govori da ne poznaje da su građani u nelegalnim naseljima većinom socijalni slučajevi.

"Možda gradonačelniku to nije skupo i nekome ko je napravio vilu", kazao je Jeremić.

Odbornici vladajuće većine u Skupštini Glavnog grada usvojili su Odluku o komunalijama za bespravne objekte 16. marta, a Stijepović je najavio da građanin kojim ima kuću od 100 kvadrata na svom zemljištu u zoni pet (Zagorič), ako plaća gotovinski, komunalije će platiti 2.100, a u ratama 2.451 euro.

Predstavnik mještana iz Zagoriča Darko Vešović je istakao da neće da plate ne zato što ne žele, već jednostavno nemaju novac.

"Mi smo žrtve tranzicije, nijesmo mogli da ostvarimo stanarsko pravo, pa smo od muke počeli da pravimo kuće na državnoj zemlji", tvrdi Vešović.

On je kazao da su kontaktirali i mještane iz drugih naselja u Podgorici, a u kojima su kuće većinom nelegalne i da su im saopštili da će im se pridružiti na današnjem protestu.

Bonus video: