Raseljenici napuštaju Kamenovo, slijedi spor oko vlasništva

Zavisno od broja članova u porodici, primiće naknade od četiri do deset hiljada eura.
539 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 18:23h

Priča 13 raseljeničkih porodica sa Kosova, duga 12 godina, koliko su nakon ratnih dešavanja proveli u nekadašnjem kosovskom odmaralištu na Kamenovu, po svemu sudeći, dobila je svoj kraj.

Raseljenici su prihvatili da prime naknade od četiri do deset hiljada eura, zavisno od broja članova u porodici, a da se za uzvrat mirno isele iz odmarališta, potvrđeno je “Vijestima”.

Takav dogovor uslijedio je poslije niza pokušaja iseljenja i prijetnji raseljenika da će radikalizovati svoje postupke ukoliko ih prinudno natjeraju da napuste Kamenovo.

S druge strane, preduzeće “Rekreaturs”, koje se u katastarskim papirima pominje kao vlasnik najljepše uvale na Crnogorskom primorju, najavljivao je da će nastaviti da, preko suda, oslobodi Kamenovo.

Prije mjesec postignut je okvirni dogovor predstavnika raseljenika, “Rekreatursa”, UNHCR-a i Zavoza za zbrinjavanje izbjeglica, da se trošne barake u kojima su kosovski raseljenici živjeli duže od decenije moraju osloboditi, najkasnije do polovine aprila.

Većina ide u Srbiju

Jedan od raseljenika, Mitar Stanišić, rekao je da se jedna porodica već iselila iz Kamenova.

Dok se raseljenička priča završava, tek predstoji sudska “bitka” oko Kamenova

“Većina će ih otići za Srbiju. Četiri-pet porodica će ostati u Budvi i plaćati smještaj privatno”, kazao je Stanišić.

Na potezu je sada Opština Budva, od koje su raseljenici tražili da im ustupi plac na periferiji grada, gdje bi oni sa dobijenim nadoknadama mogli da naprave kuće za stanovanje.

Dok se raseljenička priča završava, tek predstoji sudska “bitka” oko Kamenova.

Bivši vlasnici zemlje - porodice Kažanegra, Mitrović i Divanović, vode sudske sporove za povraćaj zemlje, na koju se upisao “Rekreaturs”.

“Od 1990. vodim spor pred kotorskim sudom da dokažem da mi je oduzeto 3.500 kvadrata, pa iako imam sve papire da je to moja đedovina, ni poslije 20 godina ništa nije urađeno”, kazao je za „Vijesti“ starosjedilac Ilija Kažanegra.

Istu priču imaju i predstavnici ostalih porodica koje čekaju odgovor suda i povraćaj atraktivnih parcela.

Hoteli Atlas grupe u zaleđu plaže?

Planskim dokumentima ranije je precizirano da je Kamenovo rezervisano za elitni turizam. Za izgradnju hotelskih kapaciteta u zaleđu atraktivne plaže, kako se navodi na sajtu iz 2009, zainteresovana je Atlas grupa, biznismena Duška Kneževića.

“Na području Budve planirana su dva projekta i to 'Mogren hill' i 'Kamenovo'. Oba se nalaze na vrlo atraktivnim lokacijama i zauzimaju veliku površinu. Prema postojećim projektima, na ovim lokacijama je planirana gradnja stambeno-poslovnog i turističkog kompleksa visoke klase.

Trenutno je najbliži model njihove realizacije putem partnerstva sa nekim renomiranim partnerom, i u toku su pregovori sa velikim brojem potencijalnih investitora iz čitavog svijeta”, navodi se na sajtu kompanije.

Galerija

Bonus video: