Biskup kotorski pozvao Hrvate da slobodno iskažu svoj identitet

On je povodom koncerta u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru podsjetio prisutne na, kako je rekao "jednu duhovnu akciju", važnu za uspjeh popisa
378 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Janjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ilija Janjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2011. 19:41h

Biskup kotorski Ilija Janjić pozvao je pripadnike hrvatske nacionalne manjine, ali i pripadnike drugih nacija, da na predstojećem popisu stanovništva, slobodno iskažu svoj identitet, naglasivši kako je za hrvatski narod u Crnoj Gori popis od posebne važnosti, prenosi Radiodux.

On je povodom koncerta u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru podsjetio prisutne na, kako je rekao "jednu duhovnu akciju", važnu za uspjeh popisa.

"Koja je to duhovna akcija, duhovna molitva? Moliti se da budemo ono što jesmo, a da poštujemo drugoga. Moliti se da se ne stidimo zapisati se ono što se pisao moj djed i moj pradjed... Gosti su nas pozdravili sa "Dragi Bokelji". Ako bi napisali da sam ja Bokelj, taj listić ide na stranu. Nisam ništa. Interno, mi se ponosimo tim regionalnim izrazom Bokelji, ali kad se tiče nacioalnosti, onda smo mi Hrvati", rekao je on.

Janjić je podsjetio da se u Crnoj Gori koja je građanska država, poštuju sve nacije i da se to garantuje Ustavom.

"Državljanstvo nam je crnogorsko, ali smo Hrvati, barem oni koji se tako osjećaju, čiji su djedovi bili Hrvati", rekao je on.

Bonus video: