Žana je završila fakultet i govori strane jezike, a posla niotkud

Došla sam u situaciju da nemam gdje da spavam, jer treba platiti stan, a od 63 eura jedva mogu da se prehranim, a za nešto više nema ni pomena
116 pregleda 0 komentar(a)
zana_1, Foto: V. Belojević
zana_1, Foto: V. Belojević
Ažurirano: 20.03.2011. 17:50h

Iako ima završen fakultet, tridesetrogodišnja Podgoričanka Žana Miranović ne može da nađe posao, već je prinuđena da živi od socijalnog primanja, koje iznosi 63 eura mjesečno. Ona je, kako kaže, završila italijanski jezik u Nikšiću, a odlično govori engleski i španski. Konkurisala je u više škola i prevodilačkih centara, ali joj niko nije izašao u susret.

"Profesor sam italijanskog jezika i nigdje ne mogu da nađem posao. Konkurisala sam u više osnovnih škola i prevodilačkih centara kao što su “Kembridž”, “Dabl L”, “Lingva studio”... Došla sam u situaciju da nemam gdje da spavam, jer treba platiti stan, a od 63 eura jedva mogu da se prehranim, a za nešto više nema ni pomena.

Obraćala se Centru za socijalni rad, ministrima Slavoljubu Stijepoviću i Suadu Numanoviću, ali povratnih odgovora nije bilo

Živi kod prijatelja

Ona sada, kako kaže, živi kod prijatelja Ilmlije Bešlića, koji ju je prihvatio i pomogao joj da se privremeno smjesti. Žana se, kaže, obraćala Sigurnoj ženskoj kući nekoliko puta, ali joj nijesu izašli u susret. Takođe se obraćala Centru za socijalni rad, ministrima Slavoljubu Stijepoviću i Suadu Numanoviću, ali povratnih odgovora nije bilo.

"Ministarstvo prosvjete je krivo što se ja nalazim u ovakvoj situaciji. Ja sam ministru podnijela zahtjev krajem avgusta prošle godine i ništa mi nije odgovorio. Uglavnom se zaposlenje kod nas vrši “preko veze”, ako nemate nekog imućnog prijatelja ili rođaka koji hoće da vam pomogne možete da umrete. Jedino mi je jedan kolega iz škole “ Sutjeska” pružio novčanu pomoć i građevinska firma “Fidija” u vrijednosti od 60 eura", priča Žana.

Muškarci, kaže, obično traže nepristojne usluge

Profesorica Žana je dala oglas u novinama da bi pazila djecu ili starije osobe u zamjenu za stan i hranu , kaže da joj se javio jedan čovjek, ali nije prihvatila jer je bila skeptična prema njemu.

"Kad se javite da radite neke kućne poslove, obično muškarci ucjenjuju takve žene i traže od njih nepristojne usluge. Žene su kod nas zaista nezaštićene na poslu, ulici ili kući. Puno je nasilja ali uz pomoć novca neki ljudi to “zataškavaju” da ne bi takve informacije procurjele u javnost", ozlojađeno priča Žana.

Bonus video: