Od aprila predavanja o održivom razvoju

Kancelarija za održivi razvoj je postigla dogovor są Ministarstvom prosvjete i sporta oko organizovanja školskih časova ispred solarne stanice za učenike srednjih škola u Podgorici.
0 komentar(a)
Eko bicikli, Foto: Vijesti online
Eko bicikli, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 20.03.2011. 17:26h

"Postignut je dogovor sa Ministarstvom prosvjete i sporta oko organizovanja školskih časova u solarnoj stanici za učenike srednjih škola u Podgorici, i to „Ivan Uskoković”, „Marko Radević”, i „Spasoje Raspopović”.

Pilot čas są prvih 20 učenika trebalo je da bude održan prekjuče, ali vremenske prilike nijesu dozvolile, pa je naredni zakazan za peti i šesti april. Kasnije će časovi biti organizovani i širom Crne Gore.

U ovaj projekat pored Kancelarije uključeni su i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Program Game, Set, Peace – rekla je Bosiljka Vuković, v.d. šefa Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore.

Časovi će trajati 90 minuta, tokom kojih će stručnjaci iz različitih oblasti informisati polaznike o važnosti i načinu funkcionisanja solarne stanice u kontekstu održivog razvoja.

"Učenici će biti informisani o značaju upotrebe obnovljivih izvora energije, o doprinosu alternativnih vidova saobraćaja, smanjenju zagađenja u gradovima kao i o pozitivnim uticajima vožnje bicikla na zdravlje ljudi, odnosno afirmaciji zdravih stilova života", kazala je Vukovićeva.

Prva faza ovog projekta trajaće do kraja školske godine, a kako očekuju u Kancelariji, druga će sa dodatnim novinama, početi već od septembra. Uvodno izaganje o održivom razvoju održaće predstavnik Kancelarije za održivi razvoj, predavanje o obnovljivim izvorima energije će održati ekspert iz GIZ – a, dok će za predavanje o zdravim stilovima života biti angažovan profesor sportske medicine.

Pomažu budućem magistru

Kancelarija za održivi razvoj izaći će tokom aprila u susret jednom magistrantu biologije. - Jedan bicikl od aprila mjeseca dva puta nedjeljno u periodu od godinu dana koristiće magistrant biologije za potrebe svog rada praćenja promjena u biodiverzitetu u odnosu na gustinu saobraćaja duž dva glavna puta u opštini Danilovgrad, rekla je Vukovićeva.

Iznajmljivanje bicikala besplatno

Svi koji žele da iznajme bicikl bitno je da znaju da je iznajmljivanje besplatno, a procedura veoma jednostavna. Potrebno je samo da se zainteresovana osoba obrati Kancelariji za održivi razvoj, popuni formular koji sadrži osnovne podatke o osobi kao i motiv zbog kojeg iznajmljuje bicikl.

Potpisivanjem formulara osoba preuzima odgovornost za čuvanje i vraćanje bicikla u prvobitnom stanju. Uvođenjem ovog formulara Kancelarija ima za cilj da prati i da ispituje potrebe građana za ovim vidom prevoza, saopšteno je iz Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore.

"Bicikla su najviše koristili zaposleni u Kancelariji za održivi razvoj, naši domaći i partneri iz inostranstva, kolege iz drugih institucija kao i djeca. Kancelarija vodi pregovore s GIZ-om oko nabavke još pet bicikala, a sada ih u stanici imaju tri", kaže Vukovićeva.

Bonus video: