Vrijedne umjetnine misteriozno nestale iz beranskog hotela

kada bi se sabrale vrijednosti svih nestalih umjetnina ta cifra bi sigurno bila dovoljan razlog da neko pokrene istragu i potragu za njima
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 12:55h

Gdje je nestao triptih čuvenog slikara Uroša Toškovića koji je krasio enterijer hotela Berane? Kakva je sudbina skulpture Kupačica akademskog vajara Dragana Mitrovića? Šta je bilo s velikim platnom Aleksandra Prijića, i mnogim drugim umjetninama, nakon što je ovaj odavno zatvoreni ugostiteljski objekat promijenio više vlasnika?

Tri slike kombinovane tehnike, koje čine cjelinu, iz jednog perioda Toškovićevog stvaralaštva vrlo davno su kupljene za nekoliko desetina hiljada maraka. Triptih se nalazio u manjem salonu u prizemlju, kada mu se izgubio svaki trag, kao i drugim umjetničkim djelima.

"Samo Toškovićeva slika danas je sigurno vrijedna onoliko koliko je grupa berzanskih mešetara platila većinski paket akcija čitavog hotelsko-turističkog preduzeća", vjeruje jedan od bivših radnika ovog hotela.

Prema njegovim riječima, kada bi se sabrale vrijednosti svih nestalih umjetnina ta cifra bi sigurno bila dovoljan razlog da neko pokrene istragu i potragu za njima.

"Moguće je i da je iznesena iz zemlje. Nije teško utvrditi u kom periodu je nestao Tošković, ko je mogao i kome da ga proda. Na taj način bi se ušlo u trag. Umjetnine iz hotela Berane bile su dobro grada, a ne samo našeg nekadašnjeg hotela", smatra ovaj čovjek koji ne želi da mu se pominje ime.

Nakon privatizacije sve krenulo nizbrdo

Hotel Berane je do 2003. godine bio najznačajniji objekat hotelsko-turističkog preduzeća u ovom gradu. Te godine je kompaniju privatizovala nepoznata firma Euroturist GMBH, i stvari su vrlo brzo počele da idu nizbrdo.

Ovaj hotel površine hiljadu kvadrata u osnovi, sa tri sprata i 17 hiljada metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima, Atlasmont banka je cijenila 700.000 eura, a prodala tek iz trećeg puta za svega 200.000. Navodno, istim vlasnicima pod drugim imenom

Tinjalo je nezadovoljstvo. Šlag na tortu bio je neizmireni kredit kod Atlasmont banke, zbog kojeg je ova banka HTP-u 2005. godine zaplijenila hotel Berane.

Ovaj hotel površine hiljadu kvadrata u osnovi, sa tri sprata i 17 hiljada metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima, Atlasmont banka je cijenila 700.000 eura, a prodala tek iz trećeg puta za svega 200.000. Navodno, istim vlasnicima pod drugim imenom.

Ključevi završili u Podgorici

Izvor iz filijale Atlasmont banke u Beranama rekao je da je ova filijala zaplijenila samo objekte i zemljište, a ne i inventar. Vrata hotela su plombirana, ali je plomba brzo oštećena, a inventar i dalje nestajao.

"Nijesmo postali vlasnici inventara, i nijesmo bili u posjedu popisa sredstava, tako da nam nije poznata sudbina umjetničkih djela. Ne znam zbog čega, ali ključevi od hotela su završili u Podgorici, a ne kod nas", rekao je za “Vijesti” bankarski službenik.

U Podgorici je obavljena i prodaja, koju je u ime banke potpisao tadašnji generalni direktor Mihailo Banjević, a u ime kupca, preduzeća Monte invest, čiji je vlasnik na papiru bio Slovenac Matjaž Trtnik, izvjesna Snežana Perović. Kupci se nikada nijesu pojavili u Beranama, ali je Trtnik navodno ovlastio Monte nekretnine Berane, kao kćerku-firmu, da preuzme ključeve.

Hotel nije stavljen u funkciju, a vjeruje se da je upravo u ovom periodu došlo do nestanka najvećeg broja umjetničkih slika i predmeta. Osim Toškovićevog triptiha i Prijićeve slike veličine četiri puta tri metra, bilo je i nekoliko slika beogradskog umjetnika Zorana Radovića, veliki broj slika drugih umjetnika, unutrašnjih skulptura od drveta i bronze.

Klavir odnešen, pa vraćen

U to vrijeme iz fontane na terasi hotela nestala je Mitrovićeva statua Kupačica, čiji se drugi odlivak, ili kopija, nalazi na budvanskoj plaži Ričardova glava. Vjeruje se čak da je originalna Kupačica završila daleko od Crne Gore. Jasno je, kažu bivši radnici, i to da je Kupačica razmontirana vrlo stručno, bez oštećenja, što ukazuje na to da je neko „radio“ mirno i bez straha.

Bilo kako bilo, veliki salon hotela ostao je da krasi samo oklop starog i skupocjenog klavira “petrof“- iz kojeg je ukraden mehanizam, desetine metara duga umjetnička zidna tapiserija, i dvije drvene zidne instalacije, takođe značajne vrijednosti, djelo izvjesnog beogradskog umjetnika, koji ih je svojevremeno izrađivao na licu mjesta, živeći u hotelu.

Posljednji vlasnik, Beranac Svetislav Lutovac, koji radi u Budvi, tvrdi da prilikom legalne kupovine hotela Berane od Monte investa, početkom 2008. godine, nije zatekao ništa od vrednijih umjetničkih djela, i da je sve već bilo odneseno.

"Ušao sam oprezno, s kamerom, i zabilježio šta sam našao i zatekao. Klavir “petrof” je, zapravo, bio iznesen, ali sam saznao kod koga je i insistirao da se vrati, ako bude moguće da se popravi. Nijesam dozvolio ni da se odnese jedna od dvije drvene zidne skulpture, koja je već bila skinuta i pripremljena za transport", priča Lutovac za “Vijesti”.

"Preživio" jedino Milić od Mačve

Od svih umjetničkih slika, skulptura i drugih dragocjenosti koje su krasile više hotela, motela i kafana bivšeg hotelsko-turističkog preduzeća, pljačkašku privatizaciju je preživjelo samo jedno ulje na platnu Milića od Mačve, koje se i sada nalazi u hotelu Andrijevica. Ova slika se još za života umjetnika procjenjivala na pedeset hiljada eura, dok je čitav hotel 2006. godine na aukciji prodat za 125 hiljada.

Nije poznato da je nekada sprovođena istraga povodom nestanka umjetničkih djela iz HTP Berane, iako je u gradu na Limu javna tajna ko je umjetnine, kao i sve drugo, mogao nesmetano da odnosi.

Manjinski akcionari HTP podnijeli su krivične prijave protiv većinskih vlasnika, za koje kažu da nijednu prodaju nijesu smjeli obaviti bez njihove saglasnosti i da su se pokrivali samo odlukama borda direktora. Nezakonitim smatraju i otuđivanje posuđa iz restorana, a kamoli skupocjenih umjetničkih djela, poput triptiha Uroša Toškovića.

Galerija

Bonus video: