Živković: Da ima države neko bi zbog tornja na Dajbabama već bio u zatvoru

"Na Dajbabskoj Gori je nepotrebno potrošeno pet miliona i to je, osim sa aspekta ekonomičnosti, sumnjivo i sa aspekta korupcije", rekao je Radulović
249 pregleda 0 komentar(a)
Toranj Dajbabe, Foto: Luka Zeković
Toranj Dajbabe, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2011. 08:48h

Nakon više od mjesec razmišljanja i vaganja, skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet preksjutra bi trebalo da da ocjenu haotičnog stanja u sektoru telekomunikacija.

I ako se usvoji predlog ocjena i stavova u najbenignijoj mogućoj formi koja je prije nekoliko dana proslijeđena članovima Odbora na razmišljanje, čelnici Agencije ne moraju brinuti za svoje pozicije i plašiti se pozivanja na odgovornost.

Kada oni koji donose zakone za više nego očigledne neregularnosti i rasipanje novca građana samo “preporučuju da se provjeri zakonitost” i “da nadležni državni organi po potrebi preduzmu zakonom propisane mjere” tu niti će biti reakcije organa niti imaju razloga za strah od ocjene oni koji bi u sređenoj državi umjesto slabe iz parlamenta davno dobili poziv iz tužilaštva.

I kada bi se potpuno zaboravilo bahato rasipanje novca na nerazumno visoke plate, kupovinu službenih automobila i problematične nabavke svega i svačega i samo postavilo pitanje zašto je za gradnju kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj Gori potrošeno preko pet miliona eura, a sve je moglo da se završi sa dvije bandere i kućićom i da to košta 300.000 eura i zašto je poslovni prostor, koji su kompanije Sans i Šajo nekoliko mjeseci ranije kupile od Univerziteta za 1,6 miliona eura, a Agencija platila 4,2 miliona, bilo bi dovoljno za oštru ocjenu palamenta i reakciju države.

Ovako, postoji ozbiljna šansa da na Odboru ne prođu ni ovako mlaki zaključci, jer partija čuva svoje vojnike, a u ovim poslovima je uključen veliki broj njih.

U predlogu ocjena i stavova, kada je riječ o građevini na Dajbabskoj Gori, uopšteno se kaže da je očigledno prekoračenje i rokova i finansijskih sredstava i “preporučuje da zakonitost , efektivnost i efikasnost ove investicije provjeri Državna revizorska institucija”. O kupovini poslovnog prostora još uopštenije “potrebno je da državni organi u okviru svojih funkcija utvrde zakonitost i cjelishodnost tog posla i po potrebi preduzmu zakonom propisane mjere”.

Ništa o rasipanju novca građana

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović ne bi o ocjeni stanja u sektoru telekomunikacija prije sjednice zakazane za ponedjeljak, ali ne negira da je predlog ocjene stanja potpuno uopšten.

"Na Dajbabskoj Gori je nepotrebno potrošeno pet miliona i to je, osim sa aspekta ekonomičnosti, sumnjivo i sa aspekta korupcije”, kaže Radulović

Na drugoj strani u Pokretu za promjene (PzP) i Novoj srpskoj demokratiji govore i konkretno i izričito o neredu u telekomunikacijama.

“Naravno da neću glasati ta tako praznu i uopštenu ocjenu stanja u telekomunikacijama koja predstavlja truli kompromis. To mora biti jasna poruka da država treba da reaguje i da se vidi kako je potrošen toliki novac. U suprotonom, nema ništa od kontrolne funkcije parlamenta".

"Na Dajbabskoj Gori je nepotrebno potrošeno pet miliona i to je, osim sa aspekta ekonomičnosti, sumnjivo i sa aspekta korupcije. Poslovni prostor je jednako sumnjiva rabota, jer je tadašnji rektor Ljubiša Stanković to prodao privatnicima, pa ga nakon nekoliko mjeseci kao predsjednik Savjeta Agencije od njih kupio za dva i po puta višu cijenu. To treba sve da se ispita i to se ne može sakriti nekakvim uopštenim ocjenamai praznom pričom”, kaže član Odbora Branko Radulović, poslanik PzP.

Umjesto prazne priče pozvati na odgovornost

Ni Nova , kako kaže njen predstavnik u Odboru Radojica Živković “neće glasati za blagu i uopštenu ocjenu nereda u telekomunikacijama”.

“Ovjde su po srijedi i interesi podgoričke buržoazije koja vjerovatno gore misli da dijeli placeve pa im treba besplatan put”, kaže Živković

Za njega je ova insvesticija sumnjiva i sa aspekta korupcije.

“Ovjde su po srijedi i interesi podgoričke buržoazije koja vjerovatno gore misli da dijeli placeve pa im treba besplatan put. Sve je to na račun građana”, kaže Živković, dodajući da će tražiti oštre zaključke Odbora.

Sve će to platiti građani

Pošto se nerijetko, u pokušaju odbrane raspiništva Agencije, iz krugova vlasti može čuti pitanje zašto bi javnost brinula koliki je budžet Agencije i kako ga troši ako to plaćaju operatori, što u prevodu znači strane privatne kompanije, neznavene i one koje na sumnju tjeraju i besmislice valja podsjetiti na pismo direktora tri operatora ministru finansija od prije dvije godine.

Operatori su od tadašnjeg ministra finansija Igora Lukšića tražili da urazumi finansijski apetit Agencije i priznali da će u suprotnom sve namete regulatora kroz cijene usluga prebaciti na građane.

Bonus video: