CGO pokrenuo inicijativu za univerzitetskog ombudsmana

“Slično tijelo zaštitnika studenata, ali i akademskog osoblja poznaju sve zemlje sa razvijenom visokoškolskom tradicijom".
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.03.2011. 11:47h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pokrtenuo je , nakon analize stanja na univerzitetima u Crnoj Gori i višegodišnjeg bavljenja vaninstitucionalnim obrazovanjem, inicijativu za osnivanje univerzitetskog ombudsmana.

“Slično tijelo zaštitnika studenata, ali i akademskog osoblja poznaju sve zemlje sa razvijenom visokoškolskom tradicijom, a ovim primjerom su se povele i zemlje regiona, poput Srbije i Hrvatske.

Crna Gora je među rijetkima koja nema Univerzitetskog ombudsmana iako ima više od 25.000 studenata, što nije zanemarljiv broj u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Univerzitetski ombudsman je institucija koja se bavi rješavanjem problema sa kojima se studenti mogu suočiti tokom studija, poput nekorektnog odnosa nastavnog kadra, studentskih službi, mogućih slučajeva korupcije i sl.

CGO smatra da je neophodno formirati neku vrstu stalnog univerzitetskog tijela koje bi posmatralo rad visokoškolskih institucija i iznosilo primjedbe i kritike u slučajevima kada je to potrebno, utičući na taj način na unaprijeđenje položaja studenata i ostvarivanje njihovih prava”, kaže se u saopštenju koje je potpisao Danilo Ajković.

U saopštenju se kaže da je tu inicijativu podržao Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, i preporučio da se osnuje univezitetski ombudsman koji bi imao nadležnost i na državnom i na privatnim univerzitetima.

“U kontaktu sa studentskim predstavnicima Univerziteta Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica CGO je takođe dobio podršku za ovu inicijativu. Podrškusu uputili su rektori UDG-a i UCG Veselin Vukotić i Predrag Miranović.

Uprkos pojedinačnim mišljenjima da bi svaki univerzitet u Crnoj Gori trebao u duhu autonomije da osnuje svog ombudsmana, CGO teži tome da postoji jedan Univerzitetski ombudsman sa nadležnošću na sva tri univerziteta, jer jedino na taj način bi se ostvarila njegova nezavisnost, a uticaj na njegov rad u maloj sredini kakva je Crna Gora bi se sveo na najmanju moguću mjeru.

CGO preporučuje da se Univerzitetski ombudsman može birati saglasnošću sva tri Senata, kao i saglasnošću sva tri Studentska parlamenta univerziteta.

Sličan model je već uspostavljen sa funkcionisanjem Bankarskog ombudsmana, koji djeluju prema svim bankama, nezavisno od toga koliko je učešće u njima privatno ili društveno”, kaže se usaopštenju.

Dio nadležnosti univerzitetskog ombudsmana, prema CGO-u, bilo bi i organizovanje tribina i predavanja o pravima i zaštiti studenata, učestvovanje u disciplinskim postupcima protiv studenata, ali i akademskog osoblja, davanje preporuka...

Bonus video: