Građani nezadovoljni novim pravilima parkiranja

"Za stanare centra su u svakom gradu rezervisana mjesta i zna se gdje se oni parkiraju", rekao je jedan od stanara.
70 pregleda 0 komentar(a)
parking, Foto: Luka Zeković
parking, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2011. 16:00h

Stanari centralnog gradskog područja, iako se slažu da je bilo neophodno rasteretiti saobraćaj u ovom dijelu grada, smatraju da su gradske službe trebale da povedu više računa o njihovim potrebama za parking mjestom, jer kako tvrde plaćanje mjesečnih karata im nije obezbijedilo parkiranje u blizini svojih domova.

Najviše primjedbi imaju stanari koji žive u drugoj zoni, s obzirom na to da su za njih, između ostalog, predviđena i parking mjesta u Ulici slobode, u kojoj saobraćaj nije dozvoljen od 17 do 5 časova, pa time ni parkiranje.

"Iako redovno plaćam mjesečnu kartu za parkiranje, ja sad moram sa gomilom tereta koji donosim svakog dana kući, da se parkiram ispod Gorice i da „umrem“ dok stignem do kuće.

Možete misliti kako je tek starijim ljudima koji idu u nabavku namirnica i slično", navela je Milena Bošković, koja stanuje u Ulici slobode, i dodala da bi bilo poštenije da su stanarima centra dozvolili parkiranje u sve tri zone.

"Za stanare su svuda rezervisana mjesta"

Njen komšija Mitar Milić smatra da su stanari centra nepravedno zapostavljeni uvođenjem zonskog parkiranja u centru grada, navodeći da ako već hoćemo da se ugledamo na ostale, treba da vidimo kako je to riješeno u drugim velikim gradovima.

"Oni su mislili da ću ja do 17 časova da se parkiram tu, pa da onda izlazim iz kuće da bi se preparkirala negdje drugo"

"Za stanare centra su u svakom gradu rezervisana mjesta i zna se gdje se oni parkiraju, a ne da ja moram da idem da se parkiram kilometar od svoje kuće da bi neko mogao da dođe kolima do kafića da pije kafu", naveo je Milić.

Ulica slobode je u drugoj zoni, a tamo je zabranjeno parkiranje od 17 časova, kazala je Vera Mrkić, navodeći da joj nije jasno zašto su uopšte glavnu ulicu računali za parkiranje stanara.

"Oni su mislili da ću ja do 17 časova da se parkiram tu, pa da onda izlazim iz kuće da bi se preparkirala negdje drugo. To zaista nema nikakvog smisla", rekla je ona.

"Neka lokacija ima bolje rješenje, neka ne"

Tehnički direktor „Parking servisa“ Stevan Jovanović rekao je „Vijestima“ da je tehnički neizvodljivo da za stanare budu posebno rezervisana parking mjesta, kao i da je u Ulici slobode već 40 godina zabranjen saobraćaj.

Preduzeće „Parking servis“ uvelo je zonski sistem naplate parkinga u centru grada od 17. januara

"Neka lokacija ima bolje riješen parking, neka ne, ali mi ne možemo obezbijediti stanarima mjesto ispred njihovih ulaza. Smatram da je u svakoj zoni obezbijeđen dovoljan broj mjesta za parkiranje", poručio je Jovanović, dodajući da ima oko 530 parking mjesta u sve tri zone.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša takođe smatra da je nemoguće dozvoliti bilo kome, pa ni stanarima koji žive u blizini, parkiranje u Ulici slobode u periodu zabrane saobraćaja.

Preduzeće „Parking servis“ uvelo je zonski sistem naplate parkinga u centru grada od 17. januara, a uskoro se očekuje plaćanje parkinga u tri zone i preko Morače.

Bonus video: