Vlada plaća da bi čitala koje je propise donijela

Iako bi elektronsko izdanje moralo da bude dostupno građanima, još od jula 2009, tako što bi osim pronalaženja mogli da preuzmu i odštampaju dokument, ta opcija ne postoji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 10:38h

Tri godine od donošenja Zakona o izdavanju službenih propisa i usvojenih akata država nije uspjela da građanima obezbijedi besplatno korišćenje Službenog lista u elektronskoj formi. Uz to, sve državne insitucije plaćaju privatnim firmama da im ažuriraju propise koje same donose.

Do određenog broja Službenog lista može se doći samo ako se zna broj pod kojim je zaveden. Iako bi elektronsko izdanje moralo da bude dostupno građanima, još od jula 2009, tako što bi osim pronalaženja mogli da preuzmu i odštampaju dokument, ta opcija ne postoji.

Zakon o izdavanju službenih propisa i drugih akata stupio je na snagu 31. januara 2008, a jedina odredba koja nije primijenjena je besplatno izdavanje elektronske forme SL, što je bilo predviđeno od 1. jula 2009.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju pojasnio je za “Vijesti” da ako je besplatno samo gledanje, onda se postavlja pitanje koja je svrha postojanja izdanja SL “budući da već postoje dvije privatne kompanije koje ovaj posao rade veoma kvalitetno i koje za taj posao pošteno zarađuju novac”. “CDT za komplet opštinskih i državnih propisa plaća 440 eura godišnje. Lijepo bi bilo znati koliko je subjekata koji plaćaju za ovu uslugu i kolika bi bila ušteda da je Zakon primijenjen kad je trebalo”, rekao je on.

Iako bi elektronsko izdanje moralo da bude dostupno građanima, još od jula 2009, tako što bi osim pronalaženja mogli da preuzmu i odštampaju dokument, ta opcija ne postoji.

Sve državne institucije, među njima i vlada, koja ima kontrolnu funkciju nad ustanovom koja izdaje SL, uglavnom plaćaju elektronske zbirke koje izdaju dvije privatne firme u Crnoj Gori - NESPA i ING-PRO. U njihovom katalagu može se pronaći i skenirani SL, a na sajtu se navodi da imaju ugovor sa Službenim listom, “čime je tačnost podataka u softveru zagarantovana”, jer im se dostavljaju originalni propisi u elektronskoj formi, po slanju u štampu”. Od 2006, kako se navodi, urađen je softver koji sadrži prečišćene tekstove propisa svih opština.

Licence za korišćenje usluga ovih firmi, da bi imali ažurirane propise koje sami donose, plaćaju vlada, Skupština, Vrhovni sud Crne Gore, univerzitet, fakulteti, ministarstva, uprave,političke partije, opštine...

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: