Problemi oko osnivanja Nezavisnog sindikata policije

"U proteklom periodu smo imali medijsku i terensku hiperaktivnost kolega iz aktuelnog sindikata policije", kazao je Keković.
59 pregleda 0 komentar(a)
policija, Foto: Vesko Belojević
policija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.03.2011. 18:44h

Osnivačka skupština Nezavisnog sindikata policije Crne Gore zbog opstrukcija zvaničnog sindikata još nije zakazana iako je proteklo duplo više vremena od onog koje je sebi odredila grupa policajaca iz Bara koji su namjeravali da osnuju novi sindikat.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS), u okviru koje je novi sindikat policije trebao da se osnuje, Srđa Keković kazao je “Vijestima” da još nije poznat datum održavanja osnivačke skupštine.

Policajci granične ispostave u Baru su početkom februara najavili da će pokušati da sakupe dovoljan broj potpisa kako bi napravili kvalitetan sindikat na nivou Uprave policije.

Keković je rekao da je činjenica da se samom najavom fomiranja Nezavisnog sindikata policije mnogo toga pokrenulo u toj djelatnosti.

"Ovdje mislim na mehanizme koji se upotrebljavaju kako bi se spriječili zaposleni, koji iskreno žele da imaju autentičan i reprezentativan sindikat, da osnuju jedan takav sindikat.

U proteklom periodu smo imali medijsku i terensku hiperaktivnost kolega iz aktuelnog sindikata policije, koji su se, prvi put, pojavili u javnost i među zaposlene, sa artikulisanim zahtjevima kojim traže zaštitu prava zaposlenih u toj djelatnosti", kazao je Keković.

Jedan je bio "izmanipulisan"

Kada je počela priča o osnivanju novog sindikata, Sindikat Uprave policije je saopštio da neće vršiti pritisak na kolege kako bi ih zadržali u postojećem sindikatu, te da oni imaju 5.000 članova i ne osjećaju se ugorženim. Međutim, od dvojice policajaca koji su najavili osnivanje novog sindiakta, dva dana kasnije jedan je odustao pod izgovorom da je "izmanipulisan".

"Silom se ništa ne može zaustaviti, a nije ni civilizacijski to činiti u državi koja, na sva zvona, kuca na vrata Evropske unije", kazao je Keković

"Dakle, sama činjenica da se pojavila ideja o osnivanju Nezavisnog sindikata policije je za zaposlene već bila od koristi. Posebno želim da naglasim, da je ideja o osnivanju Nezavisnog sindikata policije pokrenuta od samih zaposlenih u policiji.

Sve nas u USS iskreno raduje da u našu veliku sindikalnu porodicu dobijemo jedan tako respektabilan sindikat, a da li će se to desiti, to ne zavisi od nas već od naših kolega u policiji", kazao je Keković.

On smatra da je to “nezaustavljiv proces” i da je pitanje dana kada će se osnovati Nezavisni sindikat policije.

"Silom se ništa ne može zaustaviti, a nije ni civilizacijski to činiti u državi koja, na sva zvona, kuca na vrata Evropske unije", kazao je Keković.

Prilikom najave osnivanja sindikata policajci su rekli da će pokušati da se prije svega izbore za veće plate, bolje radno vrijeme, plaćen prekovremeni rad i da riješe brojne problem sa kojima se srijeću policajci.

Bonus video: