Na plaži na Svetom Stefanu pred početak ljetnje sezone - plivaju fekalije!

Crna ekološka tačka aktuelna je punu decenije, od kada je u naselju Šumet, naspram grad-hotela "Sveti Stefan", izgrađeno najmanje 20 višespratnica
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 12:58h

Da je izlivanje fekalija u more na istočnoj svetostefanskoj plaži postao alarmantana problem, svjedoče i slike, gdje su se na površine mora formirale pravi vijenci izlivene kanalizacije.

"Tako je uvijek, posebeno kada je južina" priča mještanin, i dodaje "slikajte to".

Na problem neriješenog pitanje kanalizacione mreže naselja Šumet iznad istonče svetostefanske plaže, u nekoliko navrata su ukazivali mještani, NVO sektor, te budvanska opoziciona SNP, a Koordinaciono tijelo za rješavanje problema na Svetom Stefanu, uputilo j i javni zahtjev lokalnom Vodovodu i Opštini da što prije riješe ovaj ekološki problem.

Problem nastao izgradnjom u naselju Šumet

Gotovo da nema ljeta, kada se u špic sezone ne desi neki ekološki problem

Izgradnja višespratnih vila u naselju Šumet, kulminirala je u periodu od 2002. do 2004. stvaranjem jednog cijelog apartmanskog naselja, na samoj pjeni od mora.

Gotovo da nema ljeta, kada se u špic sezone ne desi neki ekološki problem, izlivanja fekalija, pa kupači po nekoliko dana ne mogu se kupati na ovoj elitnoj plaži.

Jedno od rješenja je izgradnja šetališne staze "Lungo mare" uz same vile, u kojoj bi bila ugrađena i komletna komunalna infrastruktura a time i kanalizacionih cijevi.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela Jovan – Paka Kentera kazao je da je od Opštine dobio uvjeravanje da će ove sezone biti pronađeno privremeno rješenje, ali da bi već koliko naredne godine kroz projekata tretmana otpadnih voda i ovaj dio budvanske Opštine da bude priključen na savremenu mrežu.

"Iz raznih razloga, nepostojanja urvbanističkih planova, problema oko izuzimanja zemlje, još nije urađeno "Lungo mare". Od rukovodstva Opštine dobili smo uvjeravanje da će ove sezone biti pšronađeno neko privremeno rješenje , kako bis e ta plaža stavila u funkciju" naveo je Kentera.

Septičke jame na plaži

Član NVO "Za ljepši Sveti Stefan" Goran Đurašević ranije je upozorio da su vlasnici zgrada iznad lijeve Svetostefanske plaže, noću ispumpavaju fekalije iz septičkih jama direktno u more.

"Septičke jame se nalaze na samoj plaži. Cijela prva Linija uz more, gdje ima veliki broj kreveta , nije prikopčano na kanalizacionu mrežu. Upozoravao sa Vodovod i opštinu, čak sam i pokazivao mjesto gdje se to radi, ali oni su zvali vlasnici aprtmana da to hitno pokriju. Oni su stavljali daske i pijesak preko i kada inspekcija dođe, ne može ništa da pronađe" kazao je Đurašević.

On je naveo da postoji više vlasnika, jer su se apartmani preprodavali.

Lungo mare i ove godine u programu

Uopštinskom programu investcija za ovu godinu jasno se navodi da izgradnja staze "Lungo Mare" u Svetom Stefanu predstavlja značajan objekat kojim se rješava zaštita plaže i pristup novoizgrađenim objektima na području ekskluzivne zone Šumet-Sveti Stefan.

"Zbog specifičnosti terena potrebno je izvršiti projektovanje svih infrastrukturnih objekata u stazi. Za ovu godinu predviđeno je navedeno projektovanje ,regulisanje imovinskih odnosa , odnosno izuzimanje zemljišta i naknade i početak izgradnje te je za to potrebno planirati 1.076.000 eura" navodi se u investicionom planu za 2011.

Galerija

Bonus video: