Rektoratu stigle optužbe da profesori naplaćuju ispite i prodaju knjige

Miranović je rekao da je prošle godine imao nekoliko usmenih dojava da jedan profesor naplaćuje ispite, i da te prijave nijesu bile "iz prve ruke"
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Boris Pejović
univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2011. 12:28h

Rektoratu Univerziteta Crne Gore (UCG) stiglo je nekoliko prijava korupcije, u kojima se jedan profesor optužuje da naplaćuje ispite, a drugi da prodaje knjigu, koju je štampao Univerzitet.

Aktuelni i kandidat za rektora UCG Predrag Miranović je rekao da je o prvom slučaju obavijestio nadležne institucije van Univerziteta, budući da se radi o usmenoj, anonimnoj prijavi i da te osobe nijesu neposredni učesnici eventualne koruptivne radnje, dok je u drugom posredno reagovao.

Miranović je objasnio da je prošle godine imao nekoliko usmenih dojava da jedan profesor naplaćuje ispite, i da te prijave nijesu bile "iz prve ruke".

"Korupciju je prijavio neko ko nije u tom procesu učestvovao, i to ne jedan nego više njih (koji su prijavili). Prijava je stigla na račun profesora koji se optužuje da za svoje predmete uzima novac", kazao je Miranović.

On je rekao da nema mehanizme da takve navode provjeri i da se obratio nadležnim institucijama van Uuniverziteta.

"Obratio sam se tim organima i nadam se da rade svoj posao. Moguće da je i taj profesor već informisan oko toga", rekao je Miranović, dodajući da očekuje ishod.

Miranović provjerio navode o prodaji knjige

Miranović je kazao da se drugi slučaj odnosi na niži nivo korupcije, gdje se jedan profesor optužuje da je knjigu, koju je Univerzitet štampao, htio da naplati studentima.

On je, kakao je naveo, pozvao prodekana za nastavu na tom fakultetu da provjeri da li se ta knjiga prodaje studentima.

"On (prodekan) se raspitao kod studenata i rekao da je to tačno. Onda sam zvao dekana tog fakulteta da razgovara sa tim profesorom da se sa tom praksom automatski prestane, da ne bi bilo nečega lošeg", kazao je Miranović.

On je podsjetio da su, prilikom posljednjeg istraživanja o eventualnoj korupciji na UCG, identifikovane tri oblasti gdje se može zabilježiti ta negativna pojava.

Studenti su, kako je pokazalo ispitivanje, naveli da je korupcija najčešće moguća u smislu protekcije, odnosno veze prilikom polaganja ispita.

Druga oblast u tom kontekstu, koju su studenti identifikovali, vezana je za zapošljavanje na fakultetima, odnosno nepotizam.

Treći segment gdje se može doći do korupcije, prema mišljenju studenata, je finansijsko poslovanje, vezano za proceduru javnih nabavki.

Bonus video: