Ruski nautičari i avanturisti u nesvakidašnjem pohodu po Crnoj Gori i Italiji

Grupa ruskih nautičara testirala je sebe krajem prošle sedmice, u svojevrsnoj hodočasničkoj misiji od Bara do Barija
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 08:53h

Preploviti Jadran dva puta, a potom bez odmora sa nulte tačke osvojiti 1.571 metar visok vrh planine i sve to u manje od 48 sati, prosječnom građaninu djeluje kao nemoguća misija. No, kada ste u grupi koju predvodi legendarni ruski globtroter i avanturista Fjodor Konjuhov (59), to je tek jedan od maltene svakodnevnih ispita sopstvenih mogućnosti.

Grupa ruskih nautičara testirala je ovako sebe krajem prošle sedmice, u svojevrsnoj hodočasničkoj misiji od Bara do Barija. Brigantin “Sveta Viktorija” prevezao je preko Jadrana Konjuhova kao skipera, njegovog sina Oskara, vlasnika broda Vadima Ciganova, akademskog slikara Olega Molčanova i privrednika Fjodora Tuzova na poklonjenje moštima Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika.

"Naravno da bi sve bilo lakše da smo sjeli u avion, međutim, mošti sveca su u Bari iz grada Mire stigle morem i mi smo htjeli da im na poklonjenje dođemo sa mora. Priznajem, noć uoči dolaska u Bari nijesam spavao cijelu noć od treme zbog susreta sa moštima čudotvorca", priča Konjuhov, koji je je i sveštenik Ruske pravoslavne crkve.

Konjuhov o kojem su “ Vijesti” pisale prošlog novembra, globalno je poznat po tome što je dosad šest puta oplovio zemljinu kuglu, 14 puta prešao Atlantik, od toga jednom na vesla, obišao jedrilicom Južni pol, a na Sjeverni pol izlazio na skijama i psećoj zaprezi, ispeo se na Mont Everest…

Konjuhov dosad šest puta oplovio zemljinu kuglu, 14 puta prešao Atlantik, od toga jednom na vesla, obišao jedrilicom Južni pol, a na Sjeverni pol izlazio na skijama i psećoj zaprezi, ispeo se na Mont Everest…

"I na putu do Barija i u povratku bili smo praćeni nevremenom, more je bilo 4-5, vjetar preko 20 čvorova, ali, nije bilo straha. Pošli smo iz Bara na 118 milja dugu trasu u petak popodne, vezali se na državni gat u Bariju u subotu oko 10 sati, lučke vlasti su zaista bile predusretljive, hvala im na tome.

Na tlu Italije nijesmo se dugo zadržavali, odmah smo otišli do Starog grada do bazilike Svetog Nikole. Čim smo rekli povod dolaska, odmah su nas sproveli do odaje gdje su mošti, ostavili nas da se poklonimo i pomolimo. Nakon toga, obišli smo i rusku crkvu u Bariju- Rusko padvorje", priča Ciganov, koji u Moskvi vodi veoma poznatu i uglednu majstorsku radionicu.

Djelo zlatnih ruku Vadimovih majstora je i fascinantna ikona Svetog Nikole, zaštitnik 27 metara duge preuređene bivše ribarice “Sveta Viktorija” koja je trenutno na vezu u barskoj marini. Tuzov, koji je sa zemljakom Aleksejem Korolevim bio prevodilac, kaže da je Sveti Nikola bio Rusima od pomoći u povratku jer su u Crnu Goru stigli na vrijeme da zaokruže svoje hodočašće.

Djelo zlatnih ruku Vadimovih majstora je i fascinantna ikona Svetog Nikole, zaštitnik 27 metara duge preuređene bivše ribarice “Sveta Viktorija” koja je trenutno na vezu u barskoj marini

Od podnožja do vrha Rumije stigli smo po snijegu za sat i po vremena. Na vrhu planine dočekao nas je jak vjetar, Fjodor Konjuhov i otac Jovan pročitali su molitvu u crkvi i krenuli smo nazad.

U povratku smo svratili nakratko u manastir Svetog Sergeja, na brodu smo bili uveče oko 20 sati mrtvi umorni ali i prezadovoljni što smo u potpunosti ostvarili misiju", zaključio je Tuzov.

Fjodor već na putu za Aksum

Brodski salon “Svete Viktorije” mjesto je gdje ova “ribjata”-družina kuje planove za nove projekte i avanture. Konjuhov je već otputovao za Etiopiju gdje 17. marta kreće na 40 dana dug prelazak pustinje na kamili do svetog grada Aksuma gdje Etiopska pravoslavna crkva tvrdi da čuva Zavjetni kovčeg.

Ovog ljeta, u višednevnom programu proslave 300 godina državnih veza Crne Gore i Rusije, biće organizovana izložba slika Olega Molčanova i koncert Vadimove supruge Vike Ciganove, čuvene pjevačice ruskih romansi.

Bonus video: