Obilježena Nedjelja pravoslavlja: U čast obnavljanja veza sa Rusijom

Na Svečanoj duhovnoj akademiji, koja je upriličena u kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, protojerej Gojko Perović, rektor Bogoslovije, uručio je nagrade za Svetosavske temate
60 pregleda 0 komentar(a)
lasicaaa_1, Foto: D.LASICA
lasicaaa_1, Foto: D.LASICA
Ažurirano: 13.03.2011. 20:32h

Povodom Nedjelje pravoslavlja, sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, nakon službe u Cetinjskom manastiru, tradicionalno su sa ikonama prošli ulicama Cetinja.

Ovogodišnja proslava Nedjelje pravoslavlja posvećena je jubileju - 300 godina od obnavljanja duhovnih i diplomatskih odnosa Crne Gore i Rusije.

U besjedi tokom svečane liturgije, mitropolit Amfilohije objasnio je od kada se proslavlja Nedjelja pravoslavlja.

"Godine 843. blagočestivi istočnoromejski car Mihailo i carica Teodora u vrijeme velikog i stradalnog patrijarha carigradskog Metodija, na današnji dan, koji od tada crkva Hristova pravoslavna neprekidno proslavlja, uz svete ikone božije koje su bile ponižene i uništavane stotinu godina, vratili su ih u hramove božije i proslavili taj veliki i sveti događaj obavivši znamenitu litiju sa svetim ikonama kroz carski grad. Od tada pa do danas, ova nedjelja se naziva Nedjeljom pravoslavlja, nedjeljom pobjede pravoslavlja i istine božije nad lažima i obmanama", kazao je mitropolit Amfilohije.

Na Svečanoj duhovnoj akademiji, koja je upriličena u kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, protojerej Gojko Perović, rektor Bogoslovije, uručio je nagrade za Svetosavske temate.

Odlukom profesorskog žirija, nagrade su dodijeljene učenicima Maksimu Đestakovu, Vuku Ercegu, Jovanu Ašćeriću, Momiru Kutlači, Vladanu Miličiću, Strahinji Jokiću, Milivoju Bakiću, Nebojši Petkoviću, Dušanu Koričaninu, Đorđu Bajkiću i Milošu Periću, a najboljim su proglašeni radovi učenika Vojislava Mijatovića i Darka Đerkovića, koji su ravnopravno podijelili ovogodišnju mitropolitovu nagradu.

Posmatrajući posljednje dekade 20. vijeka i djelovanje Pravoslavne crkve unutar slovenskih naroda, imamo razloga za optimizam, jer se bogu hvala svakim danom umnožava broj onih koji se spasavaju

"Posmatrajući posljednje dekade 20. vijeka i djelovanje Pravoslavne crkve unutar slovenskih naroda, imamo razloga za optimizam, jer se bogu hvala svakim danom umnožava broj onih koji se spasavaju. I opet se na djelu potvrđuje istinitost riječi da je krv mučenika za vjeru sjeme iz kojeg niče crkva", kazao je Bojović.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su hor Bogoslovije, učenici Bogoslovije, polaznici vjeronauke, te prvi put Hor sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske.

Svečanostima na Cetinju, kao i svečanoj trpezi koja je priređena u Cetinjskoj bogosloviji, prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov, ambasadorka Ukrajine Oksana Sljusarenko, ambasador Grčke Manolis Papadogiorgakis, konzul ruske ambasade Aleksandar Roždestvenski, kao i predsjednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Crnoj Gori Slavko Krstaić.

Bonus video: