Pacijenti u KC-u čekaju na red od zore, na pregled ko ostane budan

"Imao sam moždani udar, a oni ni da se okrenu. Zakazano mi je za danas, ali, po svemu sudeći, načekaću se, ukoliko uopšte i budem pregledan"
172 pregleda 0 komentar(a)
KBC, Foto: Luka Zeković
KBC, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2011. 10:37h

Više desetina nervoznih pacijenata ispred očne ambulante Kliničkog centra davalo je utisak da, iako je već bilo podne, ipak svi neće stići na zakazane preglede.

Reporter “Vijesti” je u petak ispred te ambulante zatekao i troje pacijenata koji su čekajući zadrijemali na stolicama.

Nije svejedno kada dođete po ciči zimi u zoru, a još čekate više sati na pregled

Komešanje pacijenata ispred vrata ambulante prekinula je medicinska sestra prozivkom, nakon koje najprije nastaje muk, ali poslije samo nekoliko sekundi od ulaska pacijenta u ambulantu, nastavljena je prepirka o tome ko će biti bliže vrata.

Sedamdesetogodišnja pacijentkinja kaže da je prije dva mjeseca zakazala, a da na pregled čeka nekoliko sati. Na stolici do nje sjedjela je desetak godina mlađa penzionerka, koja je zamjerke imala i na princip prijema, prema kome pacijenti moraju da porane kako bi uzeli redni broj pregleda.

"Nije svejedno kada dođete po ciči zimi u zoru, a još čekate više sati na pregled" nervozno je vrtjela glavom pacijentkinja.

Zamjerke je imala i na situacije kada se pregled pacijenata prekida jer ljekar mora da ode u vizitu, a pacijenti ostanu da čekaju.

Medicinska sestra se pravda da je takav princip zakazivanja jedini način da se primi što veći broj pacijenata, kaže da su pokušali drugačije da organizuju zakazivanja, ali da je to rezultiralo manjim brojem pregleda.

Imao sam moždani udar, a oni ni da se okrenu. Zakazano mi je za danas, ali, po svemu sudeći, načekaću se, ukoliko uopšte i budem pregledan

U reumatološkoj ambulanti su pacijenti, međutim, zadovoljni dinamikom pregleda.

Nikšićanin Aleksandar Zoranić kaže da je poranio, i da će, možda biti primljen i prije zakazanog termina.

"Došao sam na kontrolu, a i ranije nijesam imao problema sa čekanjem" rekao je Zoranić.

Njegove sreće nijesu bili pacijenti kardiološke ambulantne, gdje je, takođe, bila gužva.

" Imao sam moždani udar, a oni ni da se okrenu. Zakazano mi je za danas, ali, po svemu sudeći, načekaću se, ukoliko uopšte i budem pregledan" opisao je pedesetogodišnji Podgoričanin svoj put do zakazanog pregleda kod kardiologa.

Kako kaže, zakazao je prije dva mjeseca, ali mu je juče rečeno da je ljekar na operaciji, pa da možda neće ni stići na pregled tog dana.

Supruga tog pacijenta dodaje da je ogorčena i zbog neljubaznosti osoblja, ali i, kako kaže, neorganizovanosti.

Mreža ustanova da smanji čekanja

Liste čekanja za specijalističke preglede i dijagnostike već neko vrijeme najviše bodu oči pacijentima, a najava ministra zdravlja Miodraga Radunovića da bi od kraja marta mogla da zaživi mreža zdravstvenih ustanova, mnogima je probudila nadu da će ranije moći da dođu do specijaliste.

Tako sedamdesetogodišnja Marija Jovanović kaže da nije znala da će uskoro biti uvedena mogućnost da sa uputom izabranog ljekara ode i kod privatnika, a da će troškove snositi Fond za zdravstveno osiguranje.

"Prije dva mjeseca zakazala sam pregled kod kardiologa. Ne žalim se. Što ću?! Evo vidim da ima i onih koji više čekaju" priča Jovanovićeva. Njeno strpljenje nije dijelio uzrujani penziner, šesdesetih godina, koji je samo kratko odbrusio da čeka više nego što treba na pregled, a da je za to vrijeme mogao „tri puta završiti kod privatnika“.

Kada jednom zaživi, mreža zdravstvenih ustanova trebalo bi da omogući pacijentima da na zakazani pregled odu i u privatnu ordinaciju, i to o trošku države.

Tri puta godišnje na pregled u KC

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Olivera Miljanović objašnjava za „Vijesti“ da iako su “obezbijedili neophodan preduslov za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite”, uvijek postoji prostor za unapređenje.

"Činjenica je da se za pregled kod pojedinih supspecijalista duže čeka na pregled, svugje u svijetu, pa i kod nas" priznaje Miljanović i dodaje da se u Poliklinici godišnje pruži oko 1.300.000 zdravstvenih usluga, dok se za ovu godinu procjenjuje da će ih biti i do 1.500.000.

"To znači da je svaka osoba koja živi u Crnoj Gori došla dva do tri puta na pregled, što nije praksa u zemljama u okruženju i Evropskoj uniji" kaže Miljanović.

Ona naglašava da bi 90 odsto zdravstvenih usluga pacijenti trebalo da dobiju na nivou primarne zdravstvene zaštite i kod izabranog ljekara.

"Prema iskustvima ljekara kliničara, značajan broj tih medicinskih procedura zapravo nema jasne medicinske indikacije za sprovođenje u Kliničkom centru.

S druge strane, savremeni način života i nepraktikovanje zdravih stilova života, te nepoštovanje preporuka i savjeta ljekara, značajno povećava učestalost pojedinih bolesti, kao što su kardiovaskularne, zatim maligna i endokrinološka oboljenja, tako da kadrovski i prostorno kapaciteti naše ustanove nijesu u mogućnosti da isprate ove trendove" priznaje Miljanović.

Najopterećeniji kardiolozi, endokrinolozi i reumatolozi

Dr Miljanović kao najopterećenije vidi kardiološku, endokrinološku, reumatološku ambulantu, ambulantu za opšte oftalmološke bolesti, kao i preglede kod vaskularnog hirurga.

"Kardiovaskularna oboljenja zauzimaju vodeće mjesto po broju oboljelih. Uobičajeno čekanje na prvi kardiološki pregled je do mjesec dana, dok se za ultrazvuk srca zakazuju pregledi za kraj aprila i početak maja, za ergometriju se čeka jedan, a za holter dva mjeseca.

Kod endokrinologa i reumatologa prvi pregledi se zakazuju od 15 do 45 dana u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta" kaže Miljanović.

"Danas više nema lista čekanja na kateterizacije i koronarografije, uključujući i ugradnju stentova.

Svi pacijenti prispjeli na konzilijum za te procedure, završe intervenciju unutar sedam dana" naglašava Miljanović, i kaže da su u 2009. godini pacijenti sa prioritetne liste čekali na te procedure oko tri mjeseca, a pacijenti sa redovne liste i do godinu dana.

Na operaciju kuka i koljena u KC CG čeka se od dva do tri mjeseca, dok je u prethodnim godinama lista čekanja za prioritetne pacijente bila oko pet mjeseci, a za redovne pacijete više od godinu dana.

"Zakazivanje kontrole za nekoliko mjeseci nije čekanje, već plansko naručivanje pacijenata na kontrolni pregled, te se ovim ne ugrožava pružanje zdravstvenih usluga našim pacijentima" kaže Miljanović.

Hitni pacijenti imaju prioritet

Potrebno je, kako kaže, jasno razlikovati upućivanje pacijenata na pregled kod specijaliste od prijema i liječenja pacijenata koji zahtijevaju neodložno liječenje.

"Izabrani ljekar pacijenta upućuje na konsultativni pregled i dijagnostičke procedure ambulantno u slučaju kada je stanje pacijenta stabilno i redovno kontrolisano od strane izabranog ljekara. To podrazumijeva užu stručnu konsultaciju, a ne hitan prijem" kaže Miljanović.

Hitni i životno ugroženi pacijenti primaju se, kaže, odmah preko Hitne pomoći ili što je veoma često, direktno preko Urgentnog centra bez uputa.

Prvi pregledi kod očnog do kraja aprila

Miljanović kaže da je ukidanje opštih oftalmoloških ambulanti na primarnom nivou, gdje je na godišnjem nivou obavljano od 10 do 15 hiljada pregleda, posljednjih godina rezultiralo izuzetnim opterećenjem oftalmološke ambulante.

"Oftalmološki ljekari Kliničkog centra pružaju sve usluge građanima od najjednostavnijih pregleda, kao što je određivanje dioptrije do komplikovanih intervencija i operacija koje se mogu izvršiti samo u našoj ustanovi" kaže ona.

Ona naglašava da se ne radi o hitnim procedurama, već o stanjima koja mogu da čekaju.

"Prvi pregledi kod očnog ljekara zakazani su do kraja aprila, tako da smo i pored velikog opterećenja ljekara i ovdje uspjeli da značajno smanjimo čekanje na prvi pregled iako još nije na zadovoljavajućem nivou, pored svih izazova sa kojima smo se suočili" kaže direktorka Kliničkog centra.

Samo dva vaskularna hirurga

Pregledi kod vaskularnog hirurga se zakazuju početkom mjeseca za taj mjesec, ali je Miljanović naglasila i da je ta ambulanta veoma opterećena zbog velikog broja pacijenata i samo dva vaskularna hirurga.

"Očekujemo da ćemo obezbijediti efikasnije pružanje zdravstvenih usluga s obzirom na to da smo uputili na školovanje dva mlada hirurga, od kojih je jedan završio, a drugi je pri kraju specijalizacije iz oblasti vaskularne hirurgije" kaže Miljanović, i dodaje da je činjenica i da Centar za vaskularnu hirurgiju raspolaže sa nedovoljnim brojem bolesničkih kreveta.

Skener se čeka 10, a magnetna rezonanca 25 dana

Kada su u pitanju radiološke dijagnostičke procedure, na pregled skenerom čeka se do 10 dana, na koronarografije multislajsnim skenerom do 25 dana, a angiografije (vaskularni pacijenti) do 10 dana.

Na multislajsnom skeneru se prosječno dijagnostikuje oko 80 pacijenata mjesečno. Neurološki pregledi magnetnom rezonancom (mozak i kičma) čekaju se do 25 dana.

"I ovdje smo velikim angažovanjem medicinskog osoblja obavljanjem pregleda 365 dana u godini, značajno smanjili listu čekanja koja je bila od dva do tri mjeseca" kaže Miljanović. Za pregled krvnih sudova doplerom (ultrazvuk) pacijenti čekaju do sedam dana.

Bonus video: