Dinoša: Neću podnijeti ostavku ako to ne traži premijer

Dinoša smatra da je izjednačavanje seksualne manjine sa nacionalnim uvreda za ove druge.
97 pregleda 0 komentar(a)
ferhat dinosa, Foto: Arhiva "Vijesti"
ferhat dinosa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.03.2011. 16:05h

Predstavnica koalicije 17 nevladinih organizacija “Zajedno za LGBT prava”, Ivana Vujović, predložila je ministru Ferhatu Dinoši “da pomogne premijeru Igoru Lukšiću i da se sam povuče sa te funkcije” kako bi na njegovo mjesto došao neko sa više senzibiliteta, kada su u pitanju prava seksualnih manjina.

Dinoša je Vujovićevoj poručio da neće podnijeti ostavku, ali ukoliko to premijer bude tražio od njega, onda “neće praviti smetnju”.

On je pred članovima Odbora predstavio informaciju o položaju LGBT populacije u Crnoj Gori, navodeći da Vladin resor kojim on rukovodi nema saznanja da je bilo kome ugroženo bilo koje pravo.

Sjednicu Odbora obilježila je polemika Dinoše i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića, kada je ministar ustvrdio da se princip afirmativne akcije i mjera koji se primjenjuje za nacionalne manjine ne može odnositi i na LGBT populaciju.

“Ne bih se složio sa ovim stavom ministra, jer to ne proizilazi ni iz Ustava ni iz Zakona o zabrani diskriminacije. Ustav i zakon predviđaju posebne mjere zaštite svih onih koji se po bilo kom osnovu nalaze u nejednakom položaju u odnosu na ostale, što znači da nam je to ustavna obaveza”, objasnio je Baković.

On je poručio da je princip afirmativne akcije potpuno jasan, te da se ne slaže sa Dinošom da je izjednačavanje seksualne manjine sa nacionalnim uvreda za ove druge.

“To ne smije biti uvreda za bilo koju grupaciju, pa ni za nacionalne manjine. Seksualne manjine su građani Crne Gore, i imaju svoja prava. Prema istraživanjima čak 4 odsto ispitanika ustvrdilo je da je prisustvovalo fizičkom nasilju nad tom populacijom. Dakle, pripadnici te populacije jesu diskriminisani, ali se ne usuđuju da prijavljuju”, kazao je Baković.

Dinoša je kazao da država posvećuje dužnu pažnju zaštiti seksualnih manjina, napominjući da je “ovo nova materija za Crnu Goru”.

“Svaki početak je težak, i mi želimo da seksualnim manjinama ne bude tijesno, ali da se ne stvaraju uslovi za druge konflikte, jer je crnogorsko društvo takvo kakvo je”, kazao je Dinoša.

Poslanik DPS-a Halil Duković rekao je da je bilo dosta priče o LGBT populaciji, ocjenjujući da je većina predstavljala politički obračun koji nije pomagao poboljšanju situacije.

“Mi smo učinili dosta donošenjem zakona. Guranje tih ljudi u ilegalu ne doprinosi poboljšanju stanja. Ako se od nekog ko bi konkurisao za mjesto u ministarstvu ili kod ombudsmana, zatraži da se izjasni da li pripada toj populaciji, i to je diskriminacija”, zaključio je on.

Vujovićeva je na to odgovorila da je, ako zaista želimo da unaprijedimo prava LGBT populacije, neophodna politička podrška.

“Dinoša i dalje flertuje sa homofobičnom publikom, dok njegovi pomoćnici učestvuju u radu koalicije Zajedno za LGBT populacije. Dakle, jedna priča je za domaću, a druga za međunarodnu javnost”, kazala je Vujović.

Prava zbog građana, a ne EU

Baković je poručio da se mora učiniti sve da se stanje u crnogorskom društvu, kada je riječ o položaju seksualnih manjina, promijeni, i to “zbog građana Crne Gore, a ne zbog Evropske unije”.

Osvrćući se na predlog Dinoše da jedan od njegovih zamjenika bude iz redova LGBT populacije, Baković je podsjetio ministra da kancelarija zaštitnika nije pod kontrolom Vlade, te da nema potrebe da mu daje takve predloge.

Dinoša je Bakoviću na to odgovorio da je saglasan sa tim da treba ojačati zaštitu prava LGBT populacije, te da u tome “može pomoći Evropa koja ima više iskustva.

Spahić i Šabović ćute iz protesta Poslanik SDP-a Ervin Spahić i DPS-a Husnija Šabović žalili su se zbog, kako su naveli, izvještavanja pojedinih medija sa prošle sjednice Odbora.

U znak protesta, jer su, kako su naveli, zbog pogrešno citiranih navoda bili meta oštrih napada dijela NVO sektora, oni su juče ćutali.

Spahić tokom tročasovne sjednice nije progovorio ni riječ, dok mu je pred sam kraj Vujovićeva poručila da se nada da će “kada progovori stati u zaštitu LGBT osoba”.

Koča Pavlović (PzP) se na žalbu Šabovića da su mediji i njega pogrešno prenijeli, “vadeći njegovu izjavu iz konteksta”, kada se našalio na račun “LGBT one”, zapitao kako on misli da štrajkuje.

“Da nećete da štrajkujete glađu?”, zapitao je Pavlović.

Bonus video: