Pacijent: Ljekar u KC-u mi rekao da kupim CD u knjižari

Pacijetni koji su upućeni na rendgen u Klinički centar u Podogrici, već pet dana ne mogu da završe sa snimanjima jer nema filmova, a kada će oni biti obezbijeđeni, još se ne zna.
99 pregleda 0 komentar(a)
rendgen, Foto: Arhiva "Vijesti"
rendgen, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.03.2011. 13:30h

Nezadovoljni pacijenti su “Vijestima” kazali da su im ljekari i tehničari koji rade na rendgen aparatima savjetovali da kada krenu na snimanje, kupe CD da bi na taj način završili sa dijagnostikom.

“Ljekar mi je rekao da u knjižari kupim prazan disk, kako bi mi na njega narezali snimak ruke, ali su ipak iznijeli sumnje da li će on moći biti pročitan, jer možda drugi ljekar nema taj program”, rekao je jedan od pacijenata.

Stopiran tender

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, filmova nema jer je tender za njihovu nabavku stopiran, pa se čeka njegovo raspisivanje, a tek onda i nabavka filmova.

“Do tada, svi pacijenti kojima nije hitno stanje, neće dobiti snimak na filmu, već samo na CD-u, ukoliko to budu htjeli”, rekao je izvor “Vijesti”.

Iz Kliničkog centra su saopštili da Centar za radiološku dijagnostiku posjeduje filmove za rendgen dijagnostiku za hitne i bolničke pacijente.

„Nabavili smo dodatni kontigent filmova do raspisivanja novog tendera od strane Fonda za zdravstveno osiguranje. Tender će biti raspisan u narednih 7-10 dana”, saopštili su iz te ustanove.

Stiže kontigent

Kako su objasnili juče su dobili jedan, a u ponedeljak očekuju drugi kontigent.

„Do tada imamo RTG filmove za hitne i bolničke pacijente. Svi pregledi će biti zapisani na CD-DVD-u”, saopšteno je iz te ustanove, uz apel na sve ambulantne pacijente da snimanja obavljaju u domovima zdravlja.

U toj ustanovi, kao i u ostalim u Crnoj Gori, koriste se filmovi na kojima se izrađuju rendgen snimci, dok savremene tehnologije uključuju programe u kojima bi oni ostali sačivani u elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta.

Poboljšanje informatičkih sistema u bolnicama planirano je i reformom sekundarnog i tercijarnog sektora, koja bi, prema najavama iz Ministarstva zdravlja, trebalo da počne do kraja godine.

Bonus video: