Vojska i spasioci stigli do odsječenih sela u Pivi

Članovi spasilačkog kluba „Extreme“ zajedno sa pripadnicima Vojske Crne Gore, dvojicom vojnih ljekara i kapetanom Žarkom Vojinovićem, posjetili su dvije porodice koje su u pivskoj planini zbog snijega danima bile odsječene od puta.
166 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 15:26h

U selu Podmilogora, osam kilometara od Trse, a 21 kilometar od Plužina, živi Nikola Jokanović sa roditeljima Radojkom i Radivojem.

„Trenutno je ovdje oko metar i trideset snijega. Teško je, odsiječeni smo od svijeta ali šta da se radi. Navikli smo tako. Sjećam se da je 2005. godine bilo tri metra snijega“ kazao je u telefonskom razgovoru „Vijestima“ Nikola.

Vojni ljekari su pregledali njegove roditelje koji nijesu dobrog zdravlja i dali im tablete.

„Majka je slabog zdravlja, imala je moždani udar prije nekoliko godina, otac je operisao splet crijeva tako da je dobro došlo što su nas ljekari obišli“ kazao je Jokanović koji je sa roditeljima jedini stalni stanovnik Podmilogore.

Put do Podmilogore je počeo da se čisti tako da će, kazao je Nikola, uskoro do njegove kuće biti prohodno.

Ružica Mitrić sama živi u Barnom dolu, selu koje je od Plužina udaljeno 24 kilometra i gdje je nekada bilo 17 domaćinstava.

„Kod majke sam poslednji put bio prije dva mjeseca jer nikako od snijega nijesam mogao da dođem do sela. Zaista je bila srećna kada nas je vidjela jer možete zamisliti šta za nju znači kada nakon toliko vremena ima priliku da vidi sina, popriča sa ljudima“ kazao je njen sin Mirko koji živi u Plužinama, a njegov brat je u Podgorici.

Mirko, koji je članovima „Extrema“ bio vodič, kazao je da Ružica ne želi da za vrijeme zime siđe u Plužine jer je navikla na selo a i stoku ne može da ostavi. Ovo je, prema njegovim riječima, pri put u poslednjih nekoliko godina da je njegova majka toliko vremena bila zavijana.

Pošto je sada lijepo vrijeme Mitrić se nada da će put do Barnog dola brzo biti očišćen.

Zoran Radović, direktor spasilačkog kluba „Extreme“ koji postoji šest godina, kazao je da su nedavno sa Vojskom Crne Gore uspostavili saradnju i da će od sada, kada je god to moguće, zajednički djelovati.

„Na nedavno održanom sastanku sa načelnikom generalštaba viceadmiralom Draganom Samardžićem dogovorili smo se da članovi našeg spasilačkog kluba i Vojske zajedno vrše obuku i izvode akcije. Obećao nam je pomoć u opremi i vozilima i veoma smo zadovoljni što smo sa Vojskom postigli dogovor o zajedničkim akcijama“ kazao je direktor „Extrema“

Radović, kluba čiji članovi su do sada izveli preko 150 akcija na teritoriji cijele Crne Gore.

Radović, koji je sa još trojicom članova kluba, Slavkom Mirkovićem, Mićom Božovićem i Nikolom Bigovićem, i pripadnicima Vojske, na motornim sankama prešao 65 kilometara, kazao je da će nastaviti ovakve i slične akcije i da su uvijek spremni da pomognu onoliko koliko mogu.

Oni su nedavno iz Brezana izvukli dvoje Engleza koji su nekoliko dana bili zavijani.

Bonus video: