Romi i Egipćani poručili: Nećemo da čistimo, imamo diplome

Više od stotinu Roma i Egipćana, inače svršenih đaka srednjih škola i studenata, prošetalo je, držeci visoko u vis metle na kojima su bile izlijepljene diplome.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 12:32h

"Nećemo da čistimo, imamo diplome" odjekivalo je sat prije podneva najprometnijim ulicama Glavnog grada.

Više od stotinu Roma i Egipćana, inače svršenih đaka srednjih škola i studenata, prošetalo je, držeci visoko u vis metle na kojima su bile izlijepljene diplome, od sjedišta NVO Fondacije za stipendiranje Roma gotovo do same zgrade crnogorske Vlade.

Mladi Romi, duvajući u pištaljke i uzvikujući kako "žene hoće vladavinu prava a ne običaja", te da i bez diplome mogu da metu, zaustavili su se na uglu Karađorđeve i ulice Stanka Dragojevića gdje je bilo vidno pojačano obezbjeđenje zgrade Vlade.

Nailazeći na podržavajuće osmjehe prolaznika, mladi Romi su iznijeli svoje zahtjeve, tražeći preko megafona prava koja imaju svi drugi njihovi vršnjaci.

"Tražimo ubrzavanje procedure za izdavanje ličnih dokumenata zato što smo bez njih nevidljivi, obespravljeni i izloženi diskriminaciji. Tražimo da se prekine naša diskriminacija pri zapošljavanju i radu u drzavnim institucijama", poručio je Emrah Jefkaj.

Novu strategiju za inkluziju Roma i Egipćana zatražila je Anita Zećiri, dok je Miljaim Delija izrazio zahtjev za jednak tretman na tržistu rada.

"Tražimo od inspekcije rada da u javnim preduzećima češće i efikasnije sprovodi provjeru poštovanja radnih prava i uslova Roma i Egipćana koji u njima rade", poručio je Delija.

Traže isti tretman prije i poslije izbora

Dok je Isufaj Perparim zatražio da mladi Romi sa diplomom ne završavaju sa metlom u ruci, Biljana Alković je iznijela problem finansiranja projekata koji treba da pomognu inkluziji Roma.

Tražimo da podijelimo političku odgovirnost za budućnost Crne Gore. Tražimo da budemo zastupljeni u parlamentu", poručila je Ramović.

Behija Ramović je, na opšte skandiranje i znatiželjno posmatranje policajaca koji su obezbjeđivali skup, kazala da "to što su Romi nepismeni ne znači da iko ima pravo da manipuliše nijima".

"Tražimo da nas jednako tretirate prije i poslije izbora. Tražimo da podijelimo političku odgovirnost za budućnost Crne Gore. Tražimo da budemo zastupljeni u parlamentu", poručila je Ramović.

Predstavnica Roma Elvira Krasić, nakon što su svi zahtjevi izneseni, ušla je u zgradu Vlade da i zvanično preda dokument koji jasno upućuje na to da Romi i Egipćani jesu diskrinisani.

Baković: Državi da pomogne

Današnjem protesnom skupu podršku su dali izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević i ombudsman Šućko Baković.

Protesni skup ispred zgrade Vlade razišao se mirno nakon 20 minuta. Niko od zvaničnika za to vrijeme nije im se obratio.

Ombudsman Šućko Baković je na sjednici Skupštinskog odbora kazao, osvrćući se na neobičan protest kojim je izražena potreba za ostvarenjem manjinskih prava jedne zajednice, kako ozbiljno treba shvatiti položaj romske populacije.

"Dobili smo prve školovane Rome i sada je na državi da pomogne njihovu integraciju u društvo", kazao je Baković.

Protesni skup ispred zgrade Vlade razišao se mirno nakon 20 minuta. Niko od zvaničnika za to vrijeme nije im se obratio.

Bonus video: